ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Вътев исканията на протестиращите фермери са неоснователни

Земеделският министър Кирил Вътев след Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

“Абсолютно всичко по закон и по регламент е изпълнено и този протест е срещу българското и европейското законодателство.” Това заяви пред журналисти в парламента земеделският министър Кирил Вътев във връзка с поредния протест на животновъди и оранжерийни производители, който се провежда пред Министерството на земеделието и храните.

Според Вътев исканията на протестиращите са неоснователни, а ресорното министерство всъщност е изпълнило голяма част от исканията чрез допълнителната помощ за енергийни разходи, която е внесена за нотификация пред дни. “Всичко, което по закон се полага, е изплатено. Има една помощ за дребни преживни животни, за която сме качили индикативен график преди 20 дни и тя ще се изплати от утре до понеделник“, посочи той. “Извоювали сме 30 000 евро над допустимия праг от 250 000 евро, който е заради войната в Украйна, и това е еднократна помощ. Тази помощ най-големите са взели още през 2022 година, но тя е еднократна за целия период. До момента няма регламент, който да е за 2023 година, има за 2024 година”, добави министърът.

От министерството е бил проведен разговор с останалите погранични страни – Полша, Унгария, Словакия и Румъния, по време на последната среща в Брюксел. Уточнено е, че ще се настоява за 2024 година отново да има отново помощ заради войната в Украйна.

За призива на протестиращите да си подаде оставката министърът каза, че недоволните не са лицето на българското земеделие и животновъдство. “Тези, които са на пазара, които успяват на пазара, не са тук. Освен това, ако разгледате по-отблизо кадрите, ще видите, че има лица на хора, които нямат нищо общо със земеделието”, изтъкна той.

По темата за продажба на земеделска земя през 2025 година и прочетеното от парламентарната трибуна становище на земеделското министерство Вътев отбеляза, че “в бюджета за 2024 година няма заложена такава, а в 2025 година има заложена една цифра, която съвпада с кореспонденцията, но тя е свързана с други приходи. Нашето становище е категорично против”. Той уточни, че споменатите в точката приходи категорично не са свързани с продажбата на земеделски земи. А други приходи “може да има всякакви” и “във всеки бюджет се залагат както непредвидени разходи, така и други приходи”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст