ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 30 ноември 2023 г.

СОС заседание

СОС ще приключи първия си месец без председател

Три седмици след местните избори Столичният общински съвет (СОС) отново остава без председател. И днес съветниците не успяха да се разберат кой да застане начело на Съвета.

Кандидати на днешното заседание издигнаха от “БСП за България” – Диана Тонова, „Възраждане“ предложиха за поста Красимир Гълъбов, а кандидатът на “Има такъв народ” бе Пламен Данаилов. “Продължаваме промяната – Демократична България” и “Спаси София” оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев, а от ГЕРБ-СДС не издигнаха кандидат. 

Почина самотният каубой

Хенри Кисинджър

“Американците харесват каубоя, който язди самотен в града или в селото. Той е сам с коня си и с нищо друго. На мен много ми подхожда този забележителен романтичен образ, защото самотата винаги е била част от моя стил, от моя подход на работа.”

С тези думи известният американски дипломат Хенри Кисинджър се самоопределя в интервю пред известната италианска журналистка Ориана Фалачи през 1972 година.

Днес, 30 ноември, мнозина ще си припомнят тези негови думи. Топ дипломатът и носител на Нобеловата награда за мир почина на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът.

Той е един от авторите на американската доктрина за „гъвкав отговор“. Застъпва се за разведряването в отношенията между Запада и Изтока по време на Студената война и за установяване на контрол върху ядрените оръжия.

Улавянето на въглеродните емисии се оказа скъпо удоволствие

Надеждата да видят Северното сияние отдавна привлича туристи в Норвегия, но норвежкият проект за улавяне на въглерода от въздуха и съхраняването му, който носи същото име, вече буди от само себе си огромен интерес. “Северно сияние” – съвместно дружество между петролните компании “Шел”, “Екуинор” и “Тотал енержи” – е посрещнала повече от 6 хил. посетители, между които политици, индустриални лидери и защитници на климата, в обекта си в Ойгарден в Западна Норвегия, откакто започна изграждането му през 2021-а. Това ще е първата в света система, предлагаща трансграничен превоз и съхранение на емисии от въглероден двуокис на клиенти, когато влезе в експлоатация през идната година. Процесът включва улавяне на въглеродните емисии от промишлените предприятия или електроцентралите и инжектирането им в изчерпани петролни кладенци или подводни пукнатини.

Петролните и газовите компании искат да играят водеща роля в разработването на технологията по улавяне и съхраняване на въгларода (CCS).

Ниската инфлация в еврозоната свали еврото

евро-долар

Еврото поевтиня в последния ден на ноември след публикуването на новината, че инфлацията в еврозоната се е понижила по-чувствително от прогнозите, което умножи залозите, че Европейската централна банка ще започне да сваля лихвените проценти още през първото полугодие на 2024-а. Ноемврийските потребителски цени на еврорегиона са се увеличили с 2.4% на годишна база след 2.9% ръст през октомври. Ценовият натиск продължава да отслабва в почти всички сектори и е най-слаб от две години насам. Базовият индекс, от който се изключени силно колебаещите се компоненти, включително храните и горивата, се е успокоил за четвърти месец – до 3.6 процента.

По оценка на икономисти, посланието е ясно – инфлацията продължава да се топи скоростно в Европа, и, което е по-важно, по-бързо отколкото очакват пазарните играчи и дори европейските централни банкери. А комбинацията от падаща инфлация и стагнираща икономика ще обосноват евентуални лихвени намаления още през първото тримесечие на идната година.

Мъск се страхува от скоростта, с която се развива изкуственият интелект

Илон Мъск

Собственикът на SpaceX, Tesla и социалната мрежа X (бивша Twitter) Илон Мъск се страхува от скоростта, с която се развива изкуственият интелект (AI).

„Имах проблеми със съня поради притесненията си относно изкуствения интелект“, е казал той. Мъск отбелязав, че през следващите три години AI „ще може да напише толкова добър роман, колкото, да речем, Дж. К. Роулинг“, да създаде нова технология или да открие нов клон на физиката.

По-рано Мъск каза, че смята изкуствения интелект за потенциална заплаха за съществуването на човечеството. Той сравни бързо развиващата се технология с “нож с две остриета”, който може да се използва както за вреда, така и за полза.

Изкуственият интелект може да проправи пътя към едно заможно общество, в което нуждата от работа ще изчезне за повечето хора. Това мнение изрази Илон Мъск в разговор с британския премиер Риши Сунак.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст