ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доклад на ДАНС сочи, че кандидатът за шеф на НЗОК е лобирал за частни болници, заяви Кирил Петков

регистрация ЦИК ДБ ПП Кирил Петков Христо Иванов, Оттеглени са предложенията за узаконяване постфактум на незаконни строежи

Има доклад в секретно деловодство на ДАНС, който говори срещу кандидата за подуправител на НЗОК – проф. Момчил Мавров – има съмнения за лобизъм за частни болници. Затова ние се обявяваме категорично “против” неговата кандидатура“. Това заяви от кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков след разразилия се минути по-рано скандал в пленарната зала между него и депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев. Тримата размениха остри реплики от първите редове и дори се наложи председателят на парламента Росен Желязков да обяви 15-минутна почивка по искане на БСП.

Петков подчерта, че българските граждани от години са недофинансирани в болниците и трябва да доплащат лекарства. “Всички българи страдат от това, че има хора в тази система, които източват средствата и те не отиват при българските граждани, а отиват при тези групи. Ето защо ние само при съмнението, че има такъв лобизъм и този доклад, който в момента е предоставен и в парламента, не бихме допуснали риска за здравето и финансирането на българските болници и пациенти”, категоричен бе той.

Попитан какво са си казали в пленарната зала с председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, след като на кадрите от живото излъчване на заседанието се видя размяната на реплики между двамата, Кирил Петков отговори: “Аз просто казах, че никога няма да гласувам за някого, в когото не вярвам, за когото има съмнения за лобизъм и когато става дума за здравето, за живота на хората, за болниците, за онкоболните, аз компромис с това няма да направя“. Също така той категорично заяви, че не е от хората, които разказват частни разговори.

Съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов, посочи, че групата на ПП-ДБ преди две седмици е взела решение, че не може да подкрепи този кандидат. “Това беше комуникирано с нашите колеги от ГЕРБ и ДПС и те, с пълното съзнание за това наше решение, днес с помощта на “Възраждане“ вкарват тази точка в зала. Сега очакваме “Възраждане“, като не участват в гласуването, да направят възможен този избор”, добави той. Освен това депутатът заплаши, че ако кандидатурата мине в пленарната зала, то това ще доведе до политически последици.

Напрежението между Кирил Петков, Делян Пеевски и Йордан Цонев се породи по време на обсъждането за избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса. Точката беше включена като първа в дневния ред след предложение от председателя на парламента Росен Желязков. То беше прието със 137 “за”, 22 “против” и 37 “въздържали се”.

Народните представители обсъждат кандидатурата на проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ-СДС.

“Целият български народ видя какво се случва тук на първия ред. Това е естественият изход от ситуацията, в която ни вкара сглобката, това напрежение очевидно ще ескалира. Добре, че хората не чуха острите реплики, които си размениха Кирил Петков и Делян Пеевски. Очевидно не могат да си разделят тези 8 млрд. лева. Събрахте се да разпределяте порции във властта”, намеси се от парламентарната трибуна и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст