ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Израел и “Хамас” се разбраха за удължаване на примирието

Израел и палестинското движение “Хамас” се договориха за удължаване на примирието с поне един ден. Това стана минути преди настоящото споразумение да изтече в 7.00 часа.

Тел Авив заяви, че израелските въоръжени сили са готови всеки момент да подновят огъня. “Хамас” на свой ред обвини Израел, че не е приел предложената група заложници за освобождаване. Палестинското движение каза, че е включило в нея седем жени и деца плюс три тела на пленници, които по думите на радикалистите са били убити при израелски въздушни удари.

По-рано говорителят на израелската армия Дорон Шпилман посочи пред репортери, че не е постигнато споразумение. “Съответно, при положение че настоящият срок на примирието изтича, израелската армия е разположена и напълно готово да поднови своите операции в ивицата Газа”, отбеляза той.

В крайна сметка израелската армия съобщи, че примирието продължава “на фона на усилията на посредниците за освобождаване на още заложници, което съответства на условията на спирането на огъня”. От “Хамас” също потвърдиха, че са се съгласили за удължаване на хуманитарната пауза седми ден.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Тел Авив за разговори с израелски лидери. Според палестински източни той ще се срещне и с палестинския президент Махмуд Абас. Блинкън ще настоява за удължаване на примирието и увеличаване на хуманитарната помощ за Ивицата “Газа”. Предвижда се също да бъде разгледан въпросът за задаващото се настъпление на израелските въоръжени сили в южната част на Ивицата Газа. САЩ призовават Израел да обърне по-голямо внимание на защитата на палестинските мирни граждани и да избегне разселването им.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст