ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какво да очакваме от първата лична среща на върха Китай-ЕС от 2019 г.?

ес китай

Поредният 16-и кръг от външнополитически консултации между Китай и Европейския съюз се проведе в Пекин, завършвайки подготовката за първата лична среща на върха Китай-ЕС от 2019 г. насам, която е насрочена за 7-8 декември.

Срещата в китайската столица, на която ще присъстват лидерите на ЕС, ще бъде много различна от неотдавнашната среща на върха между китайския и американския лидер Си Дзинпин и Джо Байдън в Сан Франциско.

Европа се опитва да изгради своя модел на отношения с Пекин с акцент върху взаимноизгодното сътрудничество,

а не върху сдържането на Пекин чрез „управлявана конкуренция“. На свой ред китайското ръководство, след като не успя да убеди президента Байдън да се откаже от конфронтацията, сега залага на Европейския съюз. В навечерието на срещата, китайският външен министър Ван И призова европейските лидери заедно да предотвратят нова Студена война.

Резултатите от външнополитическите консултации в Пекин бяха обобщени от китайския заместник-министър на външните работи Сун Уейдун. Според дипломата, пред Китай и Европейския съюз се откриват нови възможности, но в същото време те са изправени пред нови предизвикателства и затова страните в отношенията си трябва да се придържат към принципа на взаимна изгода и да зачитат основните интереси на другата.

На свой ред Енрике Мора, заместник-генерален секретар на външната служба на ЕС, който представляваше Брюксел на консултациите, каза: „Европа се придържа към принципа на „един Китай“ и е готова да си сътрудничи с КНР за развитието на конструктивни и стабилни отношения .”

Въпреки че

китайската страна все още не е обявила точната дата на срещата на върха Китай-ЕС,

Bloomberg, позовавайки се на дипломатически източници в Брюксел, посочва, че срещата ще се проведе на 7-8 декември в Пекин. Европейската страна ще бъде представена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Очаква се те да проведат срещи в Пекин с китайския президент Си Дзинпин и с премиера на Държавния съвет Ли Цян.

В началото на тази година, на фона на скандала около китайския „шпионски балон“, който постави отношенията между Вашингтон и Пекин на пауза, Европа, напротив, обяви курс за „намаляване на рисковете“ в отношенията с Китай.

Брюксел си постави много прагматична цел – да намали търговския дефицит на ЕС с Китай,

който миналата година възлизаше на 396 млрд. евро. През септември след среща между Шарл Мишел и Ли Цян, която се проведе в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индия, страните се договориха да проведат двустранна среща на върха преди края на 2023 година. Това ще бъде първата лична среща на върха Китай-ЕС през последните четири години – предишната се проведе в ерата преди Covid, през 2019 година.

Китайският външен министър Ван И обяви очакванията на китайската страна миналата седмица, говорейки в Пекин на съвместна пресконференция с френския външен министър Катрин Колона.

„Ако Китай и Европа действат заедно, няма да има конфронтация между блокове, няма разделение в света, няма да има нова Студена война“, каза ръководителят на китайската дипломация, като призова Брюксел да се придържа към принципа на „откритостта и развитието“.

Според него

китайско-европейското сътрудничество е взаимноизгодно

и затова страните трябва да сведат до минимум рисковете и да намалят негативното влияние на несигурността, произтичаща от политизирането на икономическите и бизнес отношенията.

Междувременно Шарл Мишел, изброявайки задачите, които ръководството на ЕС си поставя в отношенията с Пекин, каза: „Брюксел от няколко месеца подготвя обща позиция, която ще бъде „балансирана“ и предназначена да „защитава европейските икономически интереси в контекста на доставките на някои продукти от Китай.“ В допълнение, той посочва „ние сме ангажирани да работим с Китай по глобални въпроси като изменението на климата, както и по геополитически теми. Искаме да насърчим Китай да играе по-ангажирана роля, така че да използва повече от влиянието си върху Русия“.

Според дипломатически източници в Брюксел,

една от ключовите теми на срещата на върха ще бъде антидъмпинговото разследване,

провеждано от Европейския съюз. Предполага се, че цените на китайските електрически автомобили, доставяни в ЕС, са изкуствено поддържани ниски от Пекин поради огромни държавни субсидии. На свой ред Пекин очаква Брюксел да зачита правата на китайските компании. Това заяви представителят на китайското външно министерство Мао Нин. Тя призова за „създаване на прозрачна и стабилна бизнес среда, както и за предоставяне на справедливи възможности за китайските компании, работещи в Европа“.

Според Politico, позовавайки се на европейски дипломати, подписването на съвместно изявление след срещата на върха остава под въпрос. Един от събеседниците на Politico припомни, че „на последните срещи на върха ЕС-Китай не е имало съвместно изявление“. Източниците на изданието потвърждават, че проблемът със субсидиите за китайските производители на електрически превозни средства остава много остър и може да усложни хода на преговорите на най-високо ниво.

Следователно

пазаренето между Пекин и Брюксел вероятно ще бъде трудно.

Въпреки това е нужно да се отбележи, че ръководството на ЕС старателно избягва да повтаря тезата за „управляваната конкуренция“, превърнала се в основен принцип на американската политика спрямо Китай.

Друга дипломатическа победа за Пекин беше изявлението, направено след срещата на върха Канада-ЕС, проведена в края на миналата седмица. „Готови сме да изградим конструктивни и стабилни отношения с Китай, включително чрез сътрудничество по глобални въпроси“, се казва в документа.

По-рано през ноември ръководителите на външнополитическите отдели на страните от Г-7 също изразиха интерес към конструктивни отношения с Китай – като се вземат предвид националните интереси и „отворен диалог“. „Докато действаме в съответствие с нашите национални интереси, ние признаваме необходимостта да си сътрудничим с Китай по глобални въпроси и области от общ интерес“, казаха министрите в изявление. И се отбелязва: „Молим също Китай да се ангажира с нас по тези въпроси.“

(по материали от чуждестранния печат)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст