ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мъск се страхува от скоростта, с която се развива изкуственият интелект

Илон Мъск

Собственикът на SpaceX, Tesla и социалната мрежа X (бивша Twitter) Илон Мъск се страхува от скоростта, с която се развива изкуственият интелект (AI). Това той заяви на събитие за The New York Times.

„Имах проблеми със съня поради притесненията си относно изкуствения интелект“, е казал той. Мъск отбелязав, че през следващите три години AI „ще може да напише толкова добър роман, колкото, да речем, Дж. К. Роулинг“, да създаде нова технология или да открие нов клон на физиката.

По-рано Мъск каза, че смята изкуствения интелект за потенциална заплаха за съществуването на човечеството. Той сравни бързо развиващата се технология с “нож с две остриета”, който може да се използва както за вреда, така и за полза.

Изкуственият интелект може да проправи пътя към едно заможно общество, в което нуждата от работа ще изчезне за повечето хора. Това мнение изрази Илон Мъск в разговор с британския премиер Риши Сунак.

„Има потенциал AI да има цялостен положителен ефект, създавайки богато общество, където няма недостиг на стоки и услуги. Това обаче повдига проблема с джина в лампата, който може да сбъдне всичките ви желания. Такава приказка за феята обикновено завършват зле”, коментира милиардерът. „Ще дойде време, когато работата ще стане незадължителна. Ще можете да работите за лично удовлетворение, но AI ще може да прави всичко. Не знам дали се чувствате добре или зле от това, но той има добри и лоши страни“, добавя Мъск.

Предприемачът очаква, че в бъдеще AI ще може да решава по-голямата част от интелектуалните проблеми много по-добре от хората и ще трансформира структурата на обществото. Мъск нарече безопасното използване на AI изключително важно за бъдещето на цивилизацията.

“Няма да имаме безусловен базов доход, а безусловно висок доход. AI ще има добър ефект върху образованието – той ще бъде най-добрият учител”, отбелязва предприемачът, като отбеляза, че технологията се развива с много бързи темпове.

Мъск, който е най-богатият човек в света с нетно състояние от 218 милиарда долара, посети Обединеното кралство, за да участва в международна среща на високо равнище за безопасно използване на изкуствен интелект, организирана от Сунак. По време на срещата 28 държави приеха Декларацията от Блечли. В нея представители на САЩ, Китай, ЕС, Латинска Америка, Близкия изток и Азия приветстваха международните усилия за проучване на рисковете, създавани от изкуствения интелект, призовавайки за безопасно и отговорно разработване и внедряване на технологии, които ще го използват. Освен това Австралия, Великобритания, Канада, Германия, Италия, Сингапур, САЩ, Франция, Южна Корея, Япония, Европейският съюз, както и компаниите Amazon Web Services, Anthropic, Google, Google DeepMind, Inflection AI, Meta, Microsoft, Mistral AI и Open AI се споразумяха да тестват съвместно нови модели на AI преди и след пускането им на пазара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст