ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проф. Момчил Мавров бе избран за подуправител на НЗОК

Проф. Момчил Мавров вече е подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 4-годишен мандат. Той бе номиниран за поста от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Кандидатурата на професора бе подкрепена от ГЕРБ-СДС и ДПС, с “Против” гласуваха депутатите от ПП-ДБ, БСП и четирима народни представители от “Възраждане”. Останалите депутати от “Възраждане” и ИТН не гласуваха. В крайна сметка проф. Момчил Мавров бе избран със 103 гласа „За“.

Номинацията на Мавров предизвика дебат в пленарната зала, който продължи близо три часа и предизвика напрежение между парламентарните групи.

В мотивите си към номинацията от ГЕРБ-СДС посочват, че проф. Момчил Мавров е изтъкнат експерт в областта на общественото здраве, в т.ч. административно право, административен процес и здравни регулации.

Той е бил участник и лектор в множество публични форуми по различни въпроси и проблеми в сектор „Здравеопазване“. Автор е на 75 научни публикации, които включват една дисертация и един учебник, 4 монографии и 69 научни статии и доклади в областта на административното и медицинското право. Участвал е в преговорите при сключване на националните рамкови договори, както и в подготовката и обсъждането на редица нормативни актове.

Момчил Мавров е магистър по право, по финанси и по здравен мениджмънт. Доцент и доктор е по професионално направление „Право“. През тази година придобива и научното звание „професор“.

Кариерата му започва през 2000 г. като съдебен кандидат. От 2001 до 2002 г. е юрисконсулт на пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, от 2002 до 2010 г. е адвокат в Пловдивската адвокатска колегия, а през периода 2010-2023 г. е заместник-директор „Административни и икономически въпроси в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД.

През 2023 г. проф. Мавров става началник-кабинет на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Като такъв той бе и председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст