ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България не е пуснала самолета на Лавров заради Захарова

Мария Захарова МВНР Русия

Руският министър на външните работи Сергей Лавров пристигна в македонската столица Скопие за Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Според ТАСС България е отказала прелитане на самолета му, ако на борда е говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

След искане от страна на Северна Македония България даде разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър през българското въздушно пространство. Но в крайна сметка самолетът не бе допуснат.

В нотата на българското външно министерство, с която ТАСС разполага, се посочвало: „Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация. Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на Европейския съюз“ .

Говорителката на руското МВнР нарече решението “опасна глупост”. “Опасната глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 година. Тя предписва територията на държава трябва да се разбира като „сухопътни територии и прилежащите към тях териториални води.“ Въздушното пространство не е включено в термина „територия“. В този смисъл незаконните и без това санкции на ЕС не могат да се разширят до прелитащ самолет, на чийто борд се намира лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата“, написа Захарова в Телеграм. По думите ѝ за първи път в историята държавните власти забраняват не самолет, а човек в самолета да бъде в небето.

“Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави пресаташето на руското МВнР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст