ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тагарев: Предвиждаме закупуването на бойни дронове, 35 години армията ни не е била модернизирана

Тодор Тагарев

За „Страйкър“-ите имаме пълна подкрепа от широката не-коалиция. Те не са против превъоръжаването на армията. Такова мнение изрази пред БТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той подчерта, че нуждата от инвестиции е огромна, тъй като за последните 35 години Българската армия не е получавала нова бойна техника. По отношение на машините „Страйкър“ министърът заяви, че те са изключително модерни и всеки един лев, даден за тях, си заслужава.

Тодор Тагарев съобщи още, че в плановете на правителството е да бъдат закупени и бойни дронове – както за разузнавателни, така и за ударни цели.

“Кабинетът има ясна политика за изграждане на отбранителните ни способности, което изисква 2% от БВП. За 2024 г. ще разполагаме с 800 млн. лева повече за отбрана, отколкото през 2023 г.”, отбеляза министър Тагарев.

Относно включването на България в съвместната инициатива за закупуване на наземни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, военният министър разясни, че по този начин ще се постигне по-добър мащаб на покритие, а и цената за придобиването на такива системи ще излезе по-изгодно.

В заключение на разговора министър Тагарев посочи, че България продължава да оказва военна подкрепа на Украйна във войната ѝ с Русия. По думите му в София и Варна има над трийсетина украински военнослужещи, които преминават обучение за бойни санитари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст