ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна добави белгийска компания към списъка на “спонсорите на войната”

природен газ

Белгийският газов системен оператор Fluxys беше включен от Украйна в списъка на „международните спонсори на войната“ за продължаване на своята дейност в Русия. Това съобщават от Националната агенция за превенция на корупцията (NACP) на Украйна.

От агенцията заявяват, че Fluxys улеснява износа на руски втечнен природен газ (LNG), който осигурява финансиране за руската армия. Операторът предоставя своите съоръжения на компанията Yamal LNG, чийто мажоритарен дял принадлежи на руската газова компания Novatek, която доставя втечнен природен газ на международните пазари.

Според агенцията, услугите на Fluxys помагат на Русия да попълни бюджета си с 800 милиона евро през 2023 година. Въпреки че някои компании спряха да взаимодействат с Русия след 24 февруари 2022 г., Fluxys продължи сътрудничеството с Yamal LNG и Novatek през 2022 и през 2023 година.

На 23 ноември Украйна добави най-големия германски инвеститор в строителната индустрия Knauf към списъка на „спонсорите на войната“. Алкохолната компания Bacardi Limited също беше призната за „спонсор на войната“.

Fluxys действа основно като оператор на преносна система за природен газ. Инфраструктурата му се състои от около 3700 км тръбопроводи и терминал в Зеебрюге, Белгия. Компанията е регистрирана на пазара Euronext Brussels.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст