ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Financial Times изготви класация на 25-те най-влиятелни жени на годината

Кадър от "Барби" с Марго Роби.

Актрисата Марго Роби, певицата Бионсе и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен попаднаха в списъка на 25-те най-влиятелни жени на годината според британския вестник Financial Times (FT).

В класацията са още съпругата на президента на Украйна Елена Зеленская, иранската правозащитничка Наргес Мохамади, главният технологичен директор на OpenAI Мира Мурати, изпълнителният секретар на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие (CBD) Елизабет Марума Мрема и бразилският министър на околната среда Марина Силва.

Освен това наблюдателите на изданието включиха в списъка нигерийската писателка и поетеса Лола Шонайн, американската актриса и сценарист Фран Дрешър, главния изпълнителен директор на консултантската компания Ernst & Young Джанет Транкале, главния изпълнителен директор на японската хранителна компания Suntory Beverage и Food Makiko Оно и унгарския учен Каталин Карико.

В класацията бяха още писателката и поетеса Барбара Кингсолвър, дизайнерката Фийби Фило, индийската актриса и певица Алиа Бхат, изпълнителният директор на General Motors Мери Бара и швейцарският политик Карин Келер-Сутер.

Освен това вестникът включва в списъка американския учен и предприемач Лиза Дайсън, ръководителя на американската транспортна компания United Parcel Service Карол Том, директора по устойчиво развитие на производителя на луксозни облекла Kering (притежава марките Gucci и Balenciaga) Мари- Клеър Даву и американската тенисистка Коко Гауф, испанската националка по футбол Дженифър Ермосо, както и членовете на корейската поп група Aespa.

Фран Дрешър е президент на Гилдията на екранните актьори и съюза на Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA). Тази година тя ръководи 118-дневна стачка на около 160 хиляди членове на асоциацията, която започна на 14 юли и на практика спря цялото филмово производство в Съединените щати. Актьорите поискаха увеличение на заплатите, компенсации за извънреден труд и ограничения върху използването на изкуствен интелект в киното.

Каталин Карико е Нобелов лауреат за 2022 г. по физиология или медицина. По-специално Нобеловият комитет отбеляза открития в областта на модификацията на базите на нуклеиновите киселини. Постиженията на Карико изиграха важна роля в разработването на ефективни иРНК ваксини срещу COVID-19 по време на пандемията.

Наргес Мохамади беше обявен за лауреат на Нобелова награда за мир на 6 октомври 2023 г. Наградата й беше присъдена за нейната “борба срещу потисничеството на жените в Иран, насърчавайки човешките права и свободата за всички”. Иранското външно министерство нарече присъждането на наградата “Наргес Мохамади” политическа акция, която съответства на “интервенционистката и антииранска политика на някои европейски правителства”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст