ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Аржентина каза, че няма да се присъедини към БРИКС

Хавиер Милей президентски избори Аржентина

Правителството на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей не възнамерява да се присъедини към БРИКС. Това заяви външнополитическият съветник на Милей и негов бъдещ външен министър Даяна Мондино.

„Аржентина няма да се присъедини към БРИКС“, написа тя в социалната мрежа X (бивш Twitter).

На 19 ноември в Аржентина се проведе вторият тур на президентските избори. Либертарианският депутат Милей, кандидат за дясната коалиция Freedom Comes, победи министъра на икономиката Серхио Маса.

Майли многократно е заявявал, че не възнамерява да развива междудържавни отношения с Бразилия, Китай и Русия поради несъгласие с политиката на тези държави, но в същото време обеща да не пречи на частния бизнес да прави бизнес с тях.

Мондино съобщи в края на октомври, че алиансът Freedom Comes вече не вижда смисъл от участието на Аржентина в дейностите на БРИКС, където страната беше приета след срещата на върха на асоциацията през август.

Бъдещият шеф на аржентинското външно министерство смята, че страната не може да се присъедини към Новата банка за развитие на БРИКС (NDB).

“Доколкото разбирам, ние бяхме поканени да участваме в БРИКС, но нямаше официално приемане на поканата. За да се присъедините към банката, трябва да внесете капитал, а Аржентина не може да направи това”, казва Мондино пред Infobae .

На 25 ноември телевизионният канал TN, позовавайки се на източници в коалицията, съобщи, че екипът на Милей анализира възможността за присъединяване към БРИКС без активно участие в работата на групата.

Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей на среща с американски служители във Вашингтон ги информира за позицията си относно участието на страната в БРИКС.

„Потвърдихме нашия ангажимент за съюз със Съединените щати, Израел и Запада. Показахме нашата ясна и решителна позиция по отношение на конфликта между Израел и терористичната групировка Хамас, както и нашата позиция по конфликта между Украйна и Русия и БРИКС”, коментира Милей по радио Continental.

Във вторник Милей се срещна във Вашингтон с помощника на президента по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, старши директор по въпросите на Западното полукълбо в Съвета за национална сигурност на Белия дом Хуан Гонзалес и помощник-държавния секретар по въпросите на Западното полукълбо Браян Никълс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст