ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП настоява за изслушване в СОС на шефовете на системите, създали проблеми при снеговалежа

районни организации

В писмо до кмета Васил Терзиев социалистите искат той да разпореди да бъде изготвен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община след управлението на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ

Общинските съветници от групата на Местна коалиция “БСП за България” настояват за изслушване на ръководствата на “ЕРМ Запад”, на почистващите фирми, на “Топлофикация – София” и на дирекция “Зелени системи” още на следващата сесия на СОС идния четвъртък, 7-ми декември. В писмо до кмета Васил Терзиев те настояват той да ги покани, за да може да отговорят на въпросите на съветниците, свързани с проблемите, които имаха, по време на първия по-сериозен снеговалеж в София.

“Тези основни системи в града срещнаха сериозни затруднения в работата си преди седмица при 15-20 см сняг. Подобна обстановка не е необичайна за София в края на ноември. Още повече, че метеоролозите предупреждаваха за нея дни по-рано”, коментира председателят на БСП – София Иван Таков.

“Въпреки това имаше сериозни затруднения с почистването на улиците, потрошените клони на дърветата стояха 2-3 дни, а на места все още не са разчистени, имаше тежки проблеми с електроснабдяването и с отоплението. В тази връзка столичани имат право да знаят защо се стигна до всичките тези проблеми накуп при първия по-сериозен сняг в града. Както и какво ги очаква през следващите 2-3 зимни месеца. Ние трябва да сме наясно какви са проблемите, за да направим така, че да бъдат предотвратени евентуални следващи подобни ситуации”, допълни той.

От БСП настояват на изслушването да бъде поканено и ръководството на “Софийска вода” ЕАД, за да докладва то за състоянието на шахтите и отводнителните системи, предвид очакваните валежи през зимния сезон.

В друго писмо до кмета Васил Терзиев ощинските съветници от БСП настояват той да се разпореди да бъде изготвен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община към момента. След дългогодишното управление на досегашния кмет Йорданка Фандъкова и на ГЕРБ задължително следва да бъде направена проверка на текущото състояние на финансите и изпълнението на инвестиционните обекти в Столична община. Трябва да има яснота, какви са финансовите и инвестиционните параметри, при които СОС предстои да взема своите решения, особено в контекста на предстоящото приемане на план-сметката по дейностите по чистота и сборния бюджет на Столична община за 2024 г., категорични са социалистите.

“Безспорен факт е провалът на досегашното управление на ГЕРБ в изготвянето на реалистичен бюджет, особено в частта за изпълнение на капиталовата програма, както по обем, така и по отношение на качеството”, казва Иван Таков в писмото от името на групата на Местна коалиция “БСП за България”.

“Затова настояваме, в спешен порядък, да бъде направен анализ на изпълнението на големите инвестиционни проекти, които в момента се реализират в Столична община. В тази връзка е необходимо да получим конкретна информация на какъв етап е тяхната реализация, осигурено ли е финансирането им, в каква степен, налице ли е финансиране на обекти с европейски средства и съществува ли опасност тези средства да не бъдат усвоени и на практика да бъдат изгубени”, пише още в писмото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст