ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана

България участва в петнадесетото издание на учението на НАТО по киберзащита Cyber Coalition 2023, което е сред най-големите киберучения в света, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Тази година в него се включват повече от 1000 участници от над 30 структури на НАТО, страните членки, нации – партньори и структури на Европейския съюз.

„Тези учения са особено ценни за отработване на взаимодействията между отделните заинтересовани страни в държавата. Ние разчитаме, че в сложна ситуация усилията ни ще бъдат подкрепени от нашите съюзници, така че за нас е ключово да разполагаме с изградени и работещи механизми за взаимодействие.“

С тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна към участниците от българската страна в учението по време на посещението си в Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“.

Той добави, че една от задачите на Стратегическия преглед на отбранителната политика е да бъде идентифициран и предложен тъкмо такъв механизъм на взаимодействие на национално ниво. Министър Тагарев изрази задоволство от участието на студенти и курсанти, което по думите му е съществен елемент за изграждане на капацитет за справяне с такива задачи. Той подчерта, че киберученията следва да се организират и на национално ниво поне веднъж или два пъти в годината. 

По време на учението Cyber Coalition 2023 се упражняват реалистични сценарии, включващи използването на съвременни заплахи и ефекти в киберпространството. Основната цел е да се изгради киберкоалиция от структури на НАТО, на страните членки и на партньорски държави, с цел укрепване на способностите на Алианса да възпира, защитава и да противодейства на заплахите в киберпространството. 

От министерството на отбраната посочват, че в рамките на учението страната ни, която участва за единадесети път в него, си поставя няколко цели – да се създаде съвместен екип с представители на държавни структури, на бизнеса и на академичната общност, с цел усъвършенстване на подготовката и тренираността на участниците при справяне с кибератаки и инциденти. Също така заложена цел е и да се отработят и тестват процедури и консултации за реагиране, докладване и сътрудничество на национално и съюзно ниво.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст