ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Винарска изба “Мелник” и СБС с отличия от Мрежата за МСП

Винарска изба „Вила Мелник“ и „Специализирани бизнес системи“ бяха наградени на церемонията по връчването на Европейските награди за малки и средни предприятия на Европейската народна банка. И двете компании са дългогодишни членове на Асоциацията на индустриалния капитал в България, отбеляза успуха им главният секретар на АИКБ доц. д-р Милена Ангелова.

„Ако малките и средни предприятия са „сърцето, традицията и бъдещето на Европа,“ както беше казано на събитието, то виното е дълбоко закодирано в културата на българина и вярвам, че може да бъде визитната картичка на нашата страна пред света. Гордея се, че съм част от фамилен бизнес, чиято мисия е да съхрани уникални местни сортове и да произвежда висококачествени вина, които достойно се конкурират на международните пазари.  Винарната ни е сред „Топ 100 Световни винени дестинации“ три години подред и привлича туристи от всички континенти“, заяви Милица Зикатанова. Тя получи награда за принос към растежа на европейската икономика.

Фирмата „Специализирани бизнес системи“ АД, която е специализирана в търговия на едро с компютри, периферни устройства за тях и програмни продукти, беше отличена за постоянство и успехи в реализацията на нови проекти за проект RVM – система за събиране и намаляване на количеството отпадъци от опаковки. Инж. Кирил Желязков, изпълнителен директор и основен акционер, заяви след церемонията, че предприемачеството е предизвикателство и отговорност,  източник на радост и на огромна умора. „Но и на удовлетворение от постигнатото и задължение да не спираш непрекъснато състезание с времето, с очакванията на пазара, с конкурентите, но най-вече със себе си, със собствените страхове човек да не прави по-малко, отколкото можем.“

Главният секретар на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и член на Европейския икономически и социален комитет доц. д-р Милена Ангелова взе участие във форума на високо равнище, организиран от SME Europe и SME Connect, който се проведе в Брюксел. В изказването си тя призова да се подкрепят малките и средни предприятия в прехода им към устойчивост, като им се осигурят финансиране, сигурна среда и лесни и предвидими правила за правене на бизнес.

Целта на събитието бе да събере на едно място микро- и малки предприятия, политици и заинтересовани страни от екосистемата за подкрепа на предприемачеството, които да споделят опита си.

Доц. д-р Милена Ангелова отбеляза, че за МСП е важно да се определи и спазва горна граница на исканата информация за отчитане на устойчивостта, която да бъде определена от Доброволен стандарт, приет на европейско равнище и спазван от държавите членки. Трябва и ясен ангажимент за информиране и консултиране на малките и средни предприятия и че данните, изисквани от тях по отношение на нефинансовото отчитане няма да надвишават заложените в очаквания доброволен стандарт за МСП, както и че ще се спазват предвидените в европейското законодателство срокове.

„Сред най-важните приоритети на АИКБ в момента е да помогне на членовете си да разберат ESG регулациите и новите изискванията, на които те трябва да отговорят, за да станат по-устойчиви. Щастлива съм, че България и в частност Асоциацията, може да се похвали с наистина отговорни и добре работещи компании.“

SME Europe е организация на Европейската народна партия, която работи в защита правата на малките и средни предприятия. Основен приоритет на организацията е да спомагат разработването и да дават насоки за подобряване на законодателството на ЕС за малките и средни предприятия в цяла Европа.

SME Connect е мрежа от малки и средни предприятия, създадена през 2017 година. Организацията е неправителствена, но сред съветниците ѝ са политици от всички конструктивни политически групи в Европейския парламент. Целта ѝ е да максимално да повишава влиянието на малките и средни предприятия на ниво Европейски съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст