ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Делото за избора на кмет на София продължава догодина

клетва кмет Община София Васил Терзиев Йорданка Фандъкова

Делото за изборите за кмет на София продължава догодина. Това реши Административният съд в София. Причината е, че все още не е готова експертизата, назначена от съда.

Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Полина Витанова заяви, че на изборите в столицата са заведени малко над 300 протокола за проблеми с машинното гласуване.

Доведен от жалбоподателите свидетел, член на Секционната избирателна комисия, разказа, че в деня на балотажа е имало проблем с машина. На моменти устройството е принтирало некоректно. Едната бюлетина е излизала с правилните атрибути, а на другата са отпечатвани само цифри или е излизала празна. След смяна на ролката, проблемът е бил частично решен. Въпреки това до 13:00 часа в деня на балотажа не е имало ясно указание как да се действа и затова на хората, чиито машинни гласове не са били отпечатани коректно, не е била дадена възможност да гласуват на хартия, предаде БТА.

Според Витанова Централната избирателна комисия е издала две разнопосочни писма как да се гласува и как да се отчитат гласовете в тези случаи. По думите на председателя решението на ОИК за избора на Терзиев е правилно.

Витанова каза, че изборите могат да бъдат отменени, ако съдът разпореди повторно броене на бюлетините и то установи съвсем различен резултат, или ако бъдат констатирани тежки нарушения на изборния процес.

Процесът е по жалба на Ваня Григорова срещу избора на Васил Терзиев за кмет на София. Делото продължава на 19 януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст