ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков: Правителството няма смисъл, ако не се върнем в правилната посока

„При избора подуправителя на НЗОК бяха нарушени два принципа – че не позволяваме да бъдат назначавани на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблем. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка.“

Това заяви пред журналисти в парламента министър-председателят Николай Денков. Той бе категоричен, че назначаването на този човек на позиция, която е свързана с разпределението на над 8 млрд. лева годишно, е проблем. По думите му и ГЕРБ, и ДПС знаят това нещо. Денков бе категоричен, че трябва да бъдат предотвратени всякакви възможности за злоупотреби в здравната каса.

Премиерът поясни, че миналата седмица е наредил да бъде изпратен до Росен Желязков точно този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума.

За втори нарушен приницип Денков посочи договорките на ПП с ГЕРБ, като поясни, че те винаги са били едни и същи – хората, които се назначават, да бъдат приемливи фигури и от двете страни. Министър-председателят бе категоричен, че вчера, 30 ноември, абсолютно силово със съдействието на “Възраждане”, ГЕРБ и ДПС са избрали проф. Момчил Мавров.

Денков добави още, че е бил демонстриран начин за вземане на решение, който може да е изключително опасен, дори фатален за развитието на България. Премиерът изрази притеснение, че той може да бъде приложен в следващите дни и седмици, когато се очаква гласуване на конституционните промени, избор на състав на антикорупционната комисия, както и на регулаторите. 

Той обвини и ГЕРБ, че от две седмици вече бавят приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, която е ключова в борбата с корупцията. И добави, че вече е имало и обаждане от Европейската комисия, чиито представители са поискали среща и са попитали защо се бавят тези правила.

Денков сподели и че ПП се притеснява, че има опасност да тръгнат в грешна посока. И добави метафората, че ГЕРБ трябва да се върнат обратно на пътя. По думите му, ако не се върнат обратно в правилната посока, то това правителство няма смисъл.

По думите му единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока, особено сега, когато сме „на една ръка” разстояние от Шенген. Той бе категоричен, че ако антикорупционната комисия се напълни с хора като избрания за подуправител на Националната здравна каса, това ще означава да се превърти играта отново и да се окаже, че хора със съмнителна репутация се опитват да управляват България. Той посочи, че от ПП няма да участват в това.

Денков припомни, че с ГЕРБ имат изготвена управленска и законодателна програма. Липсвал обаче механизъм за вземане на решения. Премиерът подчерта, че от ГЕРБ очакват, след като са им изпратили искания документ през юни или юли, те най-сетне да се появят на масата за преговори и да се подпишат под това общо споразумение как ще се взимат решенията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст