ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите ще обсъдят на първо четене бюджетите на НЗОК и на ДОО за 2024 г.

Партиен дом

Днес депутатите ще обсъдят на първо четене бюджетите на Здравната каса и на държавното обществено осигуряване за догодина.

По-рано тази седмица парите за НЗОК бяха бламирани от бюджетната и здравната комисия, а премиерът Николай Денков предупреди, че това е опасно за здравето. С гласове „въздържал се“ депутатите от ГЕРБ – СДС и ДПС не дадоха положителна оценка на план – сметката за здраве.

По проекта са предвидени близо 8,2 млрд. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на почти 8 млрд. лева, от които близо 4,9 мрд. лв. са от здравноосигурителни вноски и близо 3,1 млрд лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Общо разходите за 2024 г. са в размер на малко над 8,163 млрд. лева, което е с над 1,1 млрд. лева повече от бюджета на НЗОК за 2023 година.

Законопроектът за бюджета на ДОО за 2024 г., който депутатите също ще разгледат днес, получи подкрепа от бюджетната комисия и от Комисията по труда и социалната политика в парламента.

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11 на сто. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 523,04 лв. на 580,57 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3400 лв. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07лв.

От 1 януари 2024 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 780 лв. на 933 лв. Повишава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 3400 лв. на 3750 лева.

По програма преди това предстои и блицконтрол от 9:00 ч., в който, според парламентарния правилник, трябва да участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст