ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Джордж Стиглър има Нобел за изследванията си на поведението на пазара

Джордж Стиглър (George J. Stigler)

Американският икономист Джордж Стиглър (George J. Stigler), Нобелов лауреат през 1982 година за неговите неортодоксални изследвания на поведението на пазара и ефектите от правителственото регулиране, е починал на 1 декември 1991 г. в Чикаго, щата Илинойс.

Джордж Стиглър получава Нобелова награда за икономика за неговите творчески изследвания върху индустриалните структури, функционирането на пазарите и причините и ефектите на публичното регулиране.

Негов близък приятел е Милтън Фридман (Milton Friedman) – американски икономист, статистик, известен най-вече с работата си в областта на макроикономиката и своята защита на свободния пазар. Той също има Нобелова награда за икономика “за неговите постижения в областта на анализа на консумацията, монетарната история и теория и за неговата демонстрация на сложността на стабилизационната политика” (1976 г.).

Джордж Стиглър е роден на 17 януари 1911 в Сиатъл, щат Вашингтон. Той е единствено дете на семейството, емигрирало в САЩ от Германия.

Джордж Стиглър завършва през 1931 г. с бакалавърска степен Университета във Вашингтон. След това получава магистърска степен по МВА в Северозападния университет (Northwestern University) – частен университет в Еванстън и Чикаго. Основан е през 1851 г. от политика Джон Еванс и няколко други общественици, свързани с Методистката църква, и получава името си от някогашната Северозападна територия. Тогава развива интереса си към икономиката и се решава за академична кариера.

А докторската му степен по икономика е от Чикагския университет (The University of Chicago) – частен кообразователен изследователски университет в Чикаго. Той е основан от петролния магнат Джон Рокфелер (1890 г.).

По-късно Стиглър преподава в Чикагския университет.

Върху формирането на възгледите на Стиглър влияние са му оказали няколко учени. Сред тях е Франк Хайнеман Найт (Frank Hyneman Knight; 7 ноември 1885 – 15 април 1972 г.) – един от най-значимите икономисти на ХХ век. Неговата дисертация “Риск, несигурност и печалба” (1921 г.) остава и досега едно от най-интересните четива по икономика. В нея Найт формулира известното разграничение между риск (случайност с известни възможности) и несигурност (случайност с неизвестни възможности). Франк Найт е ръководител на Стиглър при изготвяне на дипломната му работа – нещо, което е направил само за трима-четирима студенти по време на престоя си в Чикаго.  

Канадският икономист Якоб Винер (3 май 1892 – 12 септември 1970 г.), смятан за един от теоретично основополагащите Чикагска школа по икономика през 30-те на ХХ век, също е оказал влияние върху Стиглър. Винер е бил сред известните опоненти на Кейнс по време на Голямата депресия, твърдейки че макар идеите на Кейнс за “държавните харчове” да са правилни, то анализът на Кейнс съдържа пропуски в дългосрочен план.

Силно е влиянието и на Хенри Калвърт Симонс (Henry Calvert Simons; 9 октомври 1899 – 19 юни 1946 г.) – американски икономист от Чикагския университет. Неговите анти-тръстови и монетаристични модели повлияват на Чикагската школа по икономика. Симонс е известен с неговата дефиниция за икономически приход (Уравнение на Хайг-Симонс).

Стиглър е известен с разработването на икономическата теория на регулирането, според която групите по интереси и други политически участници ще използват регулаторните и принудителните правомощия на правителството, за да формират закони и разпоредби по начин, който им е от полза.

Стигръл също е правил обширни изследвания в историята на икономическата мисъл. Най-важният му принос за икономиката е публикуван в неговата статия “Икономиката на информацията”.

От своя страна Стиглър е оказал влияние върху формирането на белгийския икономист Жак Дрез, на Томас Соуъл (Thomas Sowell) – американски икономист, философ, политически коментатор, социален критик и автор, автор на текстове, поддържащи лесе-фер икономиката, както и на Кенет Лион.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст