ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейската комисия подготвя данък върху доходите от замразени активи на Русия

Европейска комисия еврокомисия ек

Европейската комисия (ЕК) планира да внесе законопроект за въвеждане на данък върху печалбите, получени от замразени руски активи, на 12 декември. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат с обсъждането на проекта. В документа ще бъде посочено, че предложението на ЕС няма да пречи на данъчното облагане в страните членки на общността, но редица въпроси по тази тема все още трябва да бъдат обсъдени.

Bloomberg отбелязва, че някои страни от ЕС изразяват загриженост относно законопроекта на Европейската комисия. Така Белгия, Германия, Франция, Италия и Люксембург призоваха за по-постепенен подход при приемането на документа. Според източници на агенцията, дипломати от тези страни са казали на колегите си от ЕС, че Европейската комисия трябва да започне „с по-неформален документ“.

На 6 декември, отбелязва агенцията, е планирана среща с експерти от страните членки на ЕС за обсъждане на пречките пред приемането на документа. Източници на Bloomberg казват, че ако планът на Европейската комисия бъде приет на 12 декември, лидерите на ЕС ще могат да го разгледат на среща на върха в Брюксел по-късно на 14-15 декември.

Източникът на агенцията не уточнява дали плановете на Европейската комисия ще бъдат обявени публично или ще бъдат представени при закрити врати на заседание на Комитета на постоянните представители на ЕС в Брюксел преди срещата на върха.

Според експерти на Европейската комисия доходите от приблизително 200 милиарда евро руски активи, замразени в европейски страни, могат да бъдат обект на данъчно облагане. Общата печалба от техните реинвестиции, по-специално в базираната в Белгия платформа Euroclear, е около 3 милиарда евро към ноември 2023 година. По-рано министър-председателят на Белгия Александър Де Кроо заяви, че Белгия, по решение на своето правителство, планира да дари специални данъци от тази сума от 1.7 милиарда евро на фонда за подкрепа на Киев през 2024 година.

Общо, както по-рано изчисли американското министерство на финансите, извън Русия са замразени 280 милиарда долара от активите й. Въвеждането на данък върху свръхпечалбите от блокирани активи, според белгийските власти, ще носи на Европейския съюз 3 милиарда евро годишно. Предполага се, че тези средства ще бъдат използвани за възстановяване на Украйна след войната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст