ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Израел подготвя многогодишен план за унищожаване на Хамас по света

израел израелско знаме

Израелските разузнавателни служби подготвят многогодишен план за издирване и унищожаване на членове на палестинското движение Хамас, съобщава The Wall Street Journal (WSJ). Според изданието, става дума не само за бойци, които се намират в ивицата Газа, но и в Ливан, Турция и Катар.

The Wall Street Journal пише, че през годините страни като Катар, Ливан, Иран, Русия и Турция са предоставили на Хамас „известна защита“. А Израел, на свой ред, се въздържа от удари по бойци, за да не създава дипломатически кризи. Сега, според източници на изданието, израелските власти са изправени пред въпроса не дали да се опитат да убият лидерите на Хамас в други страни по света, а къде и как да го направят.

Изданието отбелязва, че някои израелски служители сметнаха за необходимо да запазят в тайна подготовката на плана за унищожаване на екстремистите. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче открито обяви това на 22 ноември. „Инструктирах Мосад да действа срещу лидерите на Хамас, където и да се намират“, отбелязва тогава Нетаняху.

Основната цел на Израел е пълното унищожаване на Хамас, така че бойците никога повече да не представляват заплаха за сигурността на страната, подчертава изданието. В същото време The Wall Street Journal отбелязва, че убийства, извършени в чужди държави, могат да се превърнат в нарушение на международното право и да доведат до ответни действия от тяхна страна. На практика обаче Израел и други страни, включително Съединените щати, многократно са провеждали операции за унищожаване на терористи извън техните граници.

Войната между Израел и Хамас продължава от 7 октомври насам. Този ден палестинското движение нападна израелска територия и взе заложници. В отговор Израел започна военна операция в ивицата Газа и обяви плановете си да унищожи всички бойци на Хамас. В края на ноември страните сключиха споразумение за прекратяване на огъня в анклава за размяна на заложници срещу палестински затворници в израелски затвори. 

Днес, 1 декември, израелската армия обяви възобновяване на операциите в ивицата Газа поради военна провокация на Хамас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст