ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как стартира тазгодишната среща на върха за климата?

Тазгодишната среща на върха за климата КOП28, която се провежда в лъскавия Дубай, има ред планирани събития за днес, предаде агенция „Ройтерс“.

Срещата започна вчера, 30 ноември и ще продължи до 12 декември, като днес е първият й ден с пълна програма. България е представена от президента Румен Радев.
С отсъствието си по време на откриването направиха впечатление президентите на Съединените американски щати – Джо Байдън, Иран – Ебрахим Раиси и на Китай – Си Дзинпин.
Очаква се британският крал Чарлз III, който е посветил десетилетия от живота си в работа по проблемите на околната среда, да говори на днешната конференция.

Световни лидери, включително президентът на Кения Уилям Руто, президентът на Турция Тайип Ердоган, президентът на Украйна Володимир Зеленски и принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд, са планирали да говорят на срещата. За събота, 2 декември, се очаква втори ден с речи на лидерите.

Очакваме куп нови обещания от правителства, компании и организации с нестопанска цел, обещаващи финансиране за различни усилия в областта на климата, от адаптиране до стимулиране на енергийния преход. Възможно е също така да има обявен допълнителен напредък в преразглеждането на политиките на банките за мултиразвитие и други публични кредитори.

Откриването на срещата на върха в четвъртък включваше призивите на председателя на КОП28 – Султан Ахмед ал-Джабер за това всички страни да работят заедно за постигане на консенсус относно бъдещето на изкопаемите горива.
Тази година участниците в срещата трябва да се съобразяват с много рекорди – високото ниво на парниковите газове, високите температури по света, повишаването на морското ниво и свиването на антарктическия лед.

Добрата новина е, че делегатите постигнаха и ранна победа, като приеха предварително договореното споразумение за създаване на нов фонд на ООН за подпомагане на бедните страни в справянето им със скъпоструващите климатични бедствия.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст