ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кешът не бива да се орязва административно

Таваните на парите за разплащане в брой са важна и като цяло прогресивна стъпка за развитието на финансите и икономиката на една страна. По-малко кеш означава по-голяма прозрачност и по-високи стопански обороти. Но това не бива да става насила, а по доброволен начин – хората и бизнеса сами да се убедят в предимствата на алтернативните плащания.

Интересна информация в подкрепа на кеша дава доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Той припомня ситуацията по време на финансовата криза в Гърция. Тогава хората си дадоха сметка колко ценни могат да бъдат парите в брой. Ако кешът бъде изместен от електронните пари, то в момента, в който, по една или друга причина, банковата система бъде блокирана, човек не би могъл да покрие нито един по-голям разход – за комунални услуги, за наем на жилище и т.н.

„В такива случаи хората стават много по-отстъпчиви към условията на онези, от които зависи свалянето на лимита за теглене. В случая с Гърция това беше ЕЦБ, но би могла да бъде всяка институция”, казва Сарийски

 В Канада например замразяването на сметките на протестиращите срещу противоепидемичните мерки беше по разпореждане на премиера Трюдо. Тогава хората си дадоха сметка и за непосредствената връзка между парите в брой и запазването на гражданските права.

Неслучайно в страна като Германия прагът е чиста формалност (можете свободно да извършвате плащания над 10 хил. евро, след като се легитимирате, освен ако обектът на продажбата не е имот), а в Австрия липсва дори формален праг и се работи за осигуряване на конституционна защита на парите в брой като средство за плащане, обяснява Сарийски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст