ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Кирил Вътев за протеста на земеделците: Храни куче да те лае

Кирил Вътев

Протестът на земеделците ми прилича на поговорката “Храни куче да те лае”. Субсидиите, които получават нашите земеделски производители взимат колкото всички без Румъния. Освен това получават и помощ заради украинския внос. Всичко е изплатено до стотинка. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред БНТ. 

Той отбеляза, че най-потърпевши от вноса са петте страни около Украйна.

“Ще се направи много внимателен преглед на фермите, за да видим дали заявеният брой на животните е наличен”, заяви земеделският министър. Той даде пример с фермери, които гледат много животни и продават на пазара, но не протестират.

“Големият проблем е, че България се различава от останалите европейски страни. Подпомагането на всички за всичко не е политика.  Всяка страна си е избрала какво да се подпомага, за да е по-силна на пазара. При нас се подпомага всичко – това е грешка. Ние не се стремим към максимална производителност, а към максимално субсидиране, затова се налага да внасяме продукти”, обясни министър Вътев.

“Не е било планирано да се продава държавна земя. При нас дойде запитване, ако се продаде тази земя на определена цена, какви приходи ще се генерират. Ние отговорихме, че ежегодно от тази земя постъпват приходи, като рента, от 90 млн. лева в министерството. Обяснихме, че това ще е загуба за страната ни и нашето становище е отрицателно”, каза той във връзка с опасението, че се планира продажба на държавна земя.

По повод исканата оставка на земеделския министър, Кирил Вътев заяви, че не вижда причина за това. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст