ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 30 души са загинали при израелските удари в Ивицата “Газа”

израелска армия израелски сили военни войници газа

Военните действия между Израел и палестинското ислямистко движение “Хамас” бяха възобновени тази сутрин след едноседмично примирие. От Тел Авив обвиниха “Хамас” в неспазване на договореностите. На фона на продължаващи преговори за ново спиране на огъня палестинската страна съобщава за 32 загинали при израелските удари в Ивицата “Газа”, предаде БНР.

Израел обяви, че е подновил сраженията с “Хамас”, след като групировката е нарушила условията на примирието – не се е съгласила да освободи нови заложници, не е пуснала всички жени и деца и е открила огън по израелска територия. “Хамас” от своя страна обвини Израел за връщането към войната.

Експлозии и изстрели отекнаха сутринта в Газа, а в районите около анклава беше обявена въздушна тревога за първи път от 24 ноември, когато влезе в сила спирането на огъня.

Договореностите позволиха в замяна на освобождаването на 240 палестински затворници да бъдат пуснати 110 заложници, като в плен остават още 140. Споразумението позволи и доставки за мирното население в Газа.

Израелската армия публикува карта с безопасни зони в Ивицата “Газа” с инструкции на арабски. Целта е местните жители да могат да се ориентират по-добре и да се евакуират. Листовки бяха разпръснати край Хан Юнис с предупреждение, че е опасна военна зона.

В Тел Авив американският държавен секретар Антъни Блинкен потвърди подкрепата на Вашингтон за неутрализиране на “Хамас”, но подчерта, че Израел трябва да пази живота на цивилните. “Показахме недвусмислено, че преди продължаването на каквато и да е операция в южна Газа и Израел трябва да има ясен предварителен план, в който приоритет да я опазването на цивилните и действащи възможности за хуманитарна операция в Газа”, каза той.

С посредничеството на Катар и Египет продължават опитите за възобновяване на примирието. Според “Вашингтон пост”, цитиран от Националното радио, това може да стане, ако “Хамас” приеме да пусне още от заложниците, похитени при атаката на 7 октомври, след която Израел се зарече да унищожи групировката и започна с масирани въздушни удари и сухопътна операция в Газа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст