ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според “Ню Йорк Таймс” Израел е знаел за план на “Хамас” за атака срещу еврейската държава

Вестник “Ню Йорк Таймс” пише, че Израел е знаел за план на палестинското ислямистко движение “Хамас” за атака срещу еврейската държава. Израелското военно разузнаване се е сдобило с документ, дълъг около 40 страници, който е съдържал детайлен план за атака срещу Израел – атака като тази от 7 октомври, при която бяха убити около 1200 израелци, твърди американското издание, цитирано от БТА.

От разследване на всекидневника може да се стигне до заключението, че израелското разузнаване си е свършило работата със събирането на необходимата информация за предотвратяването на евентуално нападение. Израелски представители обаче са подценили възможностите на “Хамас” при анализа на събраните данни.

Според “Ню Йорк Таймс”, който се позовава на тайни документи, израелски представители още преди повече от година са се сдобили с плана за атака на “Хамас”, но са преценили, че това е нереалистичен сценарий. Планът циркулирал в израелските разузнавателни среди и бил известен под наименованието “Йерихонска стена”. Той не съдържал конкретна дата за нападение срещу Израел, но в него точка по точка било описано как ще протече атаката: първо, акция по преодоляване на израелските защити, а след това – нападение срещу израелски градове и военни бази. В документа се казвало, че операцията трябва да започне с дъжд от ракети и с унищожаването с дронове на израелски камери и автоматизирани системи за сигурност. След това се предвиждало бойци на “Хамас” да проникнат в Израел с парапланери, с автомобили и пеша – точно както стана на 7 октомври. Било обаче “невъзможно да се каже” дали планът е бил “одобрен напълно” от ръководството на “Хамас” и как е щял да бъде приложен на практика, се подчертава във вътрешен документ на израелската армия, достъп до който си е осигурили американското издание.

През юли анализаторка от елитното разузнавателно Подразделение 8200 предупредила, че движението “Хамас” е провело военно учение, което приличало на няколко точки от плана за атака, съдържащ се в документа “Йерихонска стена”. Израелски полковник, отговарящ за защитата при евентуални атаки от Газа, заявил обаче, че този сценарий на нападение е “тотално въображаем”. “Категорично отхвърлям идеята, че сценарият е въображаем (. . .) става дума за план за война, а не просто за атака “срещу едно село”, написала анализаторката в криптирани имейли, видени от “Ню Йорк Таймс”. “Вече преживяхме нещо подобно преди 50 години на южния фронт с един сценарий, който изглеждаше въображаем. Историята може да се повтори, ако не сме внимателни”, написала още анализаторката, имайки предвид войната на Йом Кипур през 1973 г.

“Ню Йорк Таймс” отбелязва, че не разполага с информация дали израелският премиер Бенямин Нетаняху и правителството му са знаели за документа “Йерихонска стена”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст