ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОПЕК+ сваля още добива и приема Бразилия в редиците си догодина

опек

Най-голямата новина от съвещанието на ОПЕК+ на 30 ноември (което трябваше да се проведе през уикенда на 26 ноември, но беше отложено с четири дни) е, че Бразилия ще стане член на алианса през идната година. Но производителят от Латинска Америка, който трябва да увеличи добива си до 3.8 млн. барела на ден през 2024-а, няма да вземе участие в каквито и да било производствени редукции. Няколко държави членки на картела са се съгласили на доброволни допълнителни намаления на доставките си с общо 2.2 млн. барела на ден през първото тримесечие на 2024 година. “Отборът” води Саудитска Арабия, която удължава срока на действие на редуцираното си с 1 млн. барела на ден производство с още три месеца – до края на идния март, става ясно от официалното изявление на ОПЕК+ след края на съвещанието на 30 ноември във Виена.

Дневният добив на кралството ще остане 9 млн. барела, съобщи Саудитската информационна агенция като се позова на “официален източник на Министерството на енергетиката”. Освен доброволния жест на Рияд, допълнителни намаления на добива ще направят, както следва: Русия – с 500 хил. барела дневно, Ирак – с 223 хил. барела, Обединените арабски емирства – със 163 хил. барела, Казахстан – с 82 хил. барела, Алжир – с 51 хил. барела и Оман – с 42 хил. барела.

Членството на Бразилия от началото на 2024-а все още се уточнява като предстои технически преглед на условията, при които страната ще се присъедини към групата.

Черното злато поевтиня след новините от съвещанието на ОПЕК+ защото търговците заключиха, че решението на картела за орязване на добива е доста беззъбо – на практика с 900 хил. барела на ден повече отколкото от юли насам. Базовият сорт “Брент” за доставка през януари приключи търговията си на 30 ноември с котировка 82.83 щ. долара за барел, а февруарските контракти се предлагаха за 80.61 щ. долара за барел в 8.54 ч. българско време на 1 декември. Американският лек суров петрол WTI с доставка през януари приключи ноември на цена от 75.96 щ. долара за барел. Януарските контракти на двата петролни сорта се търгуваха в близост, съответно до 84 и 79 щ. долара за барел преди началото на срещата на ОПЕК+.

Въпреки решението на алианса да ореже доставките за международните петролни пазари с 3.66 млн. барела дневно до края на 2024-а плюс доброволните допълнителни редукции, които Саудитска Арабия и Русия правят от юли, котировките на “Брент” и на WTI са загубили, съответно 13% и почти 16% от върховите си пазарни оценки в края на септември.

Цените бяха натиснати надолу от рекордното производство на черно злато в Съединените щати и тревогите за охлаждащото се световно търсене на горивото, най-вече в Китай – най-едрият глобален вносител на суровината. Международната агенция по енергетика обяви през миналия месец, че очаква петролният пазар на планетата да бъде отново на излишък заради обилните доставки на производители извън ОПЕК+, включително и на американските. Съединените щати съобщиха на 30 ноември, че септемврийският добив на страната е достигнал рекордните 13.2 млн. барела на ден.

Експерти на “Ристад енърджи” прогнозират около 400 хил. барела дневен дефицит през първото полугодие на 2024-а в резултат на орязаните доставки от ОПЕК+ и котировки за сорт “Брент” в диапазона 80-85 щ. долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст