ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Орбан ЕС първо трябва да подпише с Украйна споразумение за стратегическо партньорство

виктор орбан

Европейският съюз първо трябва да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна, вместо да започва с нея преговори за присъединяване. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА

“Това (споразумение) може да е със срок от 5-10 години, нека първо се сближим, тъй като разстоянието помежду ни сега е твърде голямо. Нека си дадем време да работим заедно и да повдигаме въпроса с членството, след като видим, че можем да работим заедно”, изтъкна Орбан в ефира на Унгарското радио.

С днешното си изявление унгарският лидер дава сигнал за възможен компромис преди ключова среща на европейските лидери, посветена на бъдещето на отношенията на ЕС с Украйна. Планира се лидерите на 27-те страни от ЕС да се срещнат в средата на този месец, за да решат дали да приемат препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Украйна веднага щом Киев изпълни последните условия за даване на старт на присъединителния процес.

Подобно решение в ЕС се взима с единодушие на членуващите в блока страни. Виктор Орбан неведнъж заяви, че Унгария няма да подкрепи предложението на Европейската комисия в сегашната му форма. Унгарският премиер подчерта днес, че няколко въпроса ще трябва да бъдат изяснени, преди да започнат преговорите за присъединяване с Украйна. “Ако не знаем (какви последици ще има присъединяването на Украйна), не трябва да започваме преговори… По тази причина ще предложа ЕС първо да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна”, заяви Орбан.

Унгарският премиер направи изявлението си ден след като представители на ЕС посочи вчера, че Унгария е близо до това да получи достъп до милиарди евро европейски средства, предназначени за Будапеща, които Брюксел замрази заради съображения, свързани със състоянието на демокрацията в Унгария.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст