ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Основният лихвен процент у нас бавно пълзи нагоре – до 3.80%

БНБ - сграда кредити евромонети

Основният лихвен процент у нас продължава бавно да пълзи нагоре. От Българска народна банка обявиха, че от 1 декември основният лихвен процент (проста годишна лихва) у нас вече е в размер на 3.80 на сто. През ноември показателят беше 3.79 на сто, а през октомври – 3.64 на сто. През септември ОЛП беше равен на 3.53 на сто. През август основният лихвен процент беше 3.29 на сто, а през юли за пръв път показателят прескочи трите процента – до 3.12 на сто. През юни ОЛП беше 2.96 на сто. 

Припомняме, че БНБ започна да обявява по-висок основен лихвен процент от октомври миналата година на фона на по-високите лихвени нива на Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар у нас.

Тогава показателят у нас беше 0 процента (за септември) и бе вдигнат на 0.49 на сто. Повишението продължи и в следващите месеци. За януари лихвеният процент скочи на 1.42 на сто, за февруари – на 1.82 на сто, за март – на 2.17 на сто, за април – на 2.47 на сто, а през май – на 2.77 на сто.

Българската народна банка обявява основния лихвен процент за съответния период на основание чл. 35 от Закона за БНБ. Размерът на показателя, в сила от първо число на всеки календарен месец, е равен на средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс (LEONIA: LEv OverNight Interest Average Plus) за работните дни на предишния календарен месец.

Основният лихвен процент се прилага ограничено на банковия пазар у нас. Банките използват данни от “Лихвената статистика” на БНБ при определяне на своите референти лихвени проценти, които използват при отпускането на кредити.

С увеличаване на ОЛП нараства законната лихва за забава, която е равна на 10 процента плюс стойността на показателя. Наказателната лихва се определя два пъти в годината – през юли и януари. така че сегашното увеличение няма да повлияе върху стойността ѝ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст