ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът ратифицира договора за придобиване на бойни машини “Страйкър”

Тагарев, изпращане на войски в Украйна

Парламентът ратифицира договора за придобиване на бойни машини „Страйкър“. Със 148 гласа „за“, 53 – „против“ и петима „въздържал се“ депутатите приеха на второ четене законопроекта за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини „Страйкър“, внесен от Министерския съвет.

Двете четения на законопроекта бяха в рамките на днешното пленарно заседание. Решението бе подкрепено от 63 депутати от ГЕРБ-СДС, 48 от “Продължаваме промяната – Демократична България”, 34 от ДПС и трима от “Има такъв народ”. Против бяха 35 депутати от “Възраждане”, 16 от “БСП за България” и двама от ИТН. С “въздържал се” гласуваха трима от ИТН и двама от БСП.

Прогнозната стойност на договора е 1 208 560 357 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 година. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 година, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 година.

Преди гласуването министърът на отбраната Тодор Тагарев отговори на въпросите на опозицията. “На въпроса защо сега плащаме такава сума, отговорът е много лесен – защото Законът за бюджета бе приет в средата на годината. Имаше сериозна опасност ние да не изпълним Закона за бюджета в частта му в бюджета за отбраната, и тази схема за плащане е разработена от нас, предложена от нас, приета от американската страна и тя е най-добрата възможна, имайки предвид плащания по други проекти в следващите години”, каза той.

По думите му тезата за отпадналата необходимост е невярна. Това са машини, които в момента се придобиват от сухопътни войски на САЩ, уточни министърът. При ратифициран договор, Министерство на отбраната, щабът на отбраната и особено Сухопътни войски наистина ще имат празник днес. Това би било едно много добро ваше решение, подчерта Тагарев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст