ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентът Радев се срещна с краля на Йордания и премиера на Гърция

Президентът Румен Радев откри българския павилион в рамките на Конференцията на ООН за промените в климата

В Дубай президентът Румен Радев обсъди с краля на Йордания Абдула II ескалацията на напрежението в региона на Близкия изток и последиците от военните действия между Израел и “Хамас”. 

Двамата изразиха обща загриженост от тежката хуманитарна криза в региона, която налага своевременни действия от страна на международната общност.

Президентът Радев се срещна и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, с когото е обсъдил стратегическото партньорство между София и Атина и необходимостта от ускоряване на общите проекти в областта на енергетиката, транспорта и околната среда. 

Мицотакис е уверил, че в началото на следващата година ще бъде завършен терминалът за втечнен газ в Александруполис, в който България има дял от 20%.

По-рано президентът Румен Радев откри националния павилион на България в рамките на 28-мата годишна конференция на ООН за промените в климата, която се провежда в Обединените арабски емирства. За първи път страната ни участва със собствен щанд на международния форум. На павилиона са представени български компании от различни сектори.

На събитието присъстваха президентът на Полша – Анджей Дуда, вицепрезидентът на Европейската комисия – Марош Шевчович и Брад Крабтри, помощник секретар в министерството на енергетиката на САЩ.

Над 20 ще бъдат събитията на българския павилион в рамките на годишната конференция за климата в Дубай. До 12 декември страната ни представя иновативни технологии и зелени бизнес модели. При откриването на националния павилион президентът Румен Радев подчерта, че постигането на устойчиви климатични решения е възможно само в сътрудничество и при общи действия между държавите.

“Ние демонстрираме днес, че България е готова да разширява сътрудничеството със сходни държави. На нашия павилион не само може да разгледате водещи технологии и проекти, които се разработват в България, но и че той ще служи като споделено място за интензивен международен обмен”, каза зържавният глава.

Научните технологии и иновациите са важни в търсенето на успешни решения срещу климатичните предизвикателства, подчерта вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шевчович.

“Ако погледнем посоката, в която се движи България през последните години, ще видим много успешни проекти, които срещат и подкрепата на Европейската комисия. Например, “Тракия Икономическа Зона”, която си поставя за цел да бъде напълно въглеродно неутрална до 2050 г.”, отбеляза той. 

Това е първата въглеродно неутрална зона в Източна Европа, посочи изпълнителният директор Пламен Панчев.

“Това ние го постигаме с използването на около 25% възобновяема енергия в момента. Съвсем наскоро ние ще произвеждаме биометан от органичен отпадък, ще произвеждаме водород”, подчерта той.

Компания за производство на сателити е сред участниците на българския павилион. Без глобален поглед върху климатичните промени е невъзможно да има адекватни мерки, обясни създателят на компанията Райчо Райчев. 

“Нашата роля е да направим възможно събирането на максимално количество нови данни на много по кратки периоди от време, с които да валидираме как точно се променят климата на глобално ниво. Буквално преди няма и две седмици изстреляхме шест сателита, произведени в България, като със “Спейс Екс” (SpaceX) те бяха изведени в орбита”, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст