ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Продължава посещението на президента Румен Радев в Дубай

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще открие днес павилиона, с който страната ни за първи път се представя на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (КОП).

Държавният глава е на работно посещение в Дубай, Обединените арабски емирства, начело на делегация, която ще участва и в Срещата на върха за климата, която ще се състои в рамките на 28-ото издание на световния форум, предава БТА.

Българският павилион е сред близо 200-те щанда, на които се представят държави, компании, финансови институции и др. Свои павилиони на КОП28 имат почти всички страни от ЕС, макар че от нашия регион са представени само още Гърция, Турция и Украйна, уточнява пресслужбата на президентската администрация.

Инициативата е възможност международната общност да получи поглед към силните ангажименти на България за въвеждането на подходящи мерки за борба с климатичните промени, както и амбициите на страната ни за постигане на климатичните цели, обхващащи всички икономически сектори, посочва Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Това е възможност България да бъде поставена на картата на климатичните преговори, да стане разпознаваема и да бъдат признати постиженията ни, каза по-рано министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред представители на медиите.

В течение на десет дни страната ни ще бъде представена от 250 души в 22 панела с 22 събития, включващи представители на местните и централни власти, иновативни компании от различни сектори на българската икономика, финансиращи институции, учени, представители на гражданското общество и др. Сред представителите на институции, бизнес и наука в делегацията са INSAIT, “ЕндуроСат” (EnduroSat), Висшето военноморско училище, Тракия Икономическа зона, Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия, Институт по роботика към БАН, Българска агенция за инвестиции и др.

Очаква се в откриването на българския павилион да участват лидери на други държави и ръководители на делегации, включително заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, президентите на Полша и Словакия Анджей Дуда и Зузана Чапутова, представители на делегацията на САЩ.

Световният форум КОП28 бе официално открит вчера и ще продължи до 12 декември с участието делегати от близо 200 страни, събирайки близо 70 000 присъстващи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст