ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Световната банка предостави на Украйна заем от 1.2 млрд. долара, гарантиран от Япония

Световната банка

Бордът на директорите на Световната банка (СБ) реши в четвъртък да одобри заем от 1.2 милиарда долара за Украйна, гарантиран от японското правителство. Това се казва в писмено съобщение на пресслужбата на финансовата институция. Както следва от документа, средствата се отпускат за подкрепа на 29 програми за социално подпомагане за „най-уязвимото население на Украйна“ по проекта в областта на социалната защита „Инвестиране в социална защита за включване, устойчивост и ефективност“ (INSPIRE).

От финансовата институция подчертават, че заемът в размер на 1.2 милиарда долара е предоставен под гаранции на японското правителство като част от доверителния фонд Advancing Needed Credit Enhancement for Ukraine (ADVANCE Ukraine) и „е неразделна част от международния пакет за подкрепа за Украйна насочени към посрещане на финансовите си нужди през 2024 г.“.

В документа от Световната банка се подчертава, че средствата ще отидат за подпомагане на „хора с увреждания, сираци, деца в грижи, приемни семейства, социално уязвими студенти, както и жертви на аварията в Чернобилската атомна електроцентрала и трафика на хора“. Както следва от изявлението, проектът INSPIRE е насочен и към подкрепа на реформите в социалната сфера, провеждани от украинските власти.

Към днешна дата Световната банка е „мобилизирала повече от 38 милиарда долара за спешна финансова подкрепа за Украйна“, се отбелязва в документа. Тази сума включва „ангажиментите и обещанията“ на страни донори като САЩ, Япония, Великобритания, Норвегия, Холандия, Испания, Германия, Канада, Швейцария, Швеция, Дания, Австрия, Финландия, Исландия, Ирландия, Индонезия, Литва , Латвия, Белгия и Република Корея.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст