ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страховито: хем плодородната ни земя намалява, хем ще продаваме още повече…

Съобщението, че ще се продават земи от държавния поземлен фонд предизвика остра реакция на много партии и експерти и принуди управляващите са се оправдават и обясняват, че няма задкулисие. Някои скептици заподозряха, че целта на тези продажби на земя е някой приближен до управляващите да получи терен да доста по-ниска от пазарната цена.

Премиерът Николай Денков увери в петък, 1 декември, че няма да се продават земи от държавния поземлен фонд и тази тема е приключена. Изявлението му в отговор на въпрос от “Има такъв народ”, които в сряда (29 ноември) показаха кореспонденция между министъра на земеделието Кирил Вътев с министъра на финансите Асен Василев по темата.

В съобщението се цитира мнение на земеделския министър, който пояснява, че този приход няма как да бъде реално събран, защото при 60% пот този тип сделки заплащането е компенсаторки, а 40% – с реални пари.

Според партията на Трифонов намерението е държавните земи да се продават на много по-ниска от пазарната цена – 485 лв. на декар срещу 2800 лв. на свободния пазар. ИТН предупреди, че се задава „корупционна сделка“.

Темата беше отворена

миналата седмица от президента Румен Радев,

който обяви, че ще наложи вето на проекта за държавния бюджет за 2024 г., защото там е предвидена продажба на земи от поземления фонд.

“Недопустимо е намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс, касае нашата продоволствена сигурност и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди”, каза Румен Радев.

Намерението на Василев беше разкритикувано и от Десислава Танева от ГЕРБ, която е бивш министър на земеделието. Тя заяви в интервю за БНР миналата седмица, че парламентарната Комисия по земеделие, която оглавява,

досега не е била информирана за тази идея

и е научила за нея доста по-късно – от становище на ресорния министър Кирил Вътев пред комисията.

Танева потвърди, че става дума за приходи от 340 млн. лв., които щели бъдат “припечелени” от продажбата на 700 000 държавни декара.

Лидерът на партията Бойко Борисов също заяви, че с никой не е разговарял с него по темата, но “по принцип има земи, които не могат да се използват за нищо, и това би могло да се разглежда. Но плодородни земи и земи, които са ни важни за земеделието, не би трябвало да се разпродават”.

 Според премиерът Денков

няма нищо нередно, че две министерства си разменяли писма

и са обсъждали различни възможности. По-важното било, че нито един от двамата министри нямал нито желание, нито намерение да продава тези земи.

Финансовият министър Василев пък заяви, че в бюджета за 2024 г. няма предвидени приходи от такава продажба на такива земи и обвини Радев, че разпространява фалшиви новини. “Ако такова нещо ще се прави, то трябва да бъде широко обсъдено, да мине през парламента. Със сигурност народът ще разбере, ако има такива планове”, каза Василев.

На свой ред Българската аграрна камара опроверга Василев, като посочи, че продажбата на земи от този фонд наистина не е заложена като приход в Бюджет 2024, но е

в приходната част за 2025 г.  – в графа “Други“,

на страница 13 в Програмния бюджет на Министерството на земеделието и храните. 

„Проверено е и е видяно в документацията, качена на сайта на Народното събрание. Самият факт, че се прави по този непрозрачен начин идва да покаже, че нещо не  е както трябва”, обяви изпълнителният директор на Аграрната камара Светлана Боянова.

Дори намеренията на управляващите да са били чисти, подобни решения не бива да се вземат тихомълком, без обществена консултация и информация за потенциалните печалби от това решение, по познатия ни начин „ако мине – мине“. В противен случай остават много въпросителни, каква е реалната цел на тези продажби. Тревожно е, че чак като се разшумя и започнаха да валят експертни мнения, че държавата няма да спечели нищо от “операцията”, правителството тръгна да се оправдава как това било… нормална комуникация между министерства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст