ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хакери атакуват предпразнично

фишинг атака

Скрити зад имена на големи български банки и световно известна куриерска служба, хакери атакуват предпразнично българската публика през интернет. „Банките” уж пак искат лични и фирмени данни под формата на актуализацията на информацията за нас. А защо толкова често я „губят” е въпрос, който всеки, получил подобно съобщение, трябва да си зададе.

Колкото до псевдокуриера, ако не сте поръчали нищо през него, по-добре не пипайте съобщението за пратки до вас. Не проявявайте нездраво любопитство, а го изтрийте.

Голяма част от фалшивите съобщения са напълно аматьорски. Достатъчно е само да извадите имейлите на изпращачите, за да се уверите, че дадена кредитна институция няма нищо общо. Нима online@360quiae.com или host@socialmediaportal.co.uk могат да са служебна поща на банката?

Колкото до съдържанието, то е стандартното, традиционното:  „Уважаеми клиенти, информираме Ви, че имате ново известие. За да прочетете съобщението, моля натиснете тук. Благодарим Ви!”. Следва анкета за вашите данни, които да влязат в актуализираната система за банковите клиенти.

„Най-сладко” и наивно до безпределност е писмото, подписано с Kate@dsk.com. Ами то по-скоро изглежда като на момиче на повикване…

Катя обаче ни информира чинно, че „Имате получено ново известие, свързано с предстоящите промени в нашите правила за информативна сигурност”.

Или пък да вземем съобщението от smtpfox-82gzr@dpb.ouf.mybluehost.me. То гласи: „Уважаеми …, бихме искали да ви информираме, че от тази дата прегледахме акаунта ви при нас и със съжаление ви информираме, че той вече не е валиден, но можете да го възстановите от тук чрез официалната страница по-долу”.

Защо така “банките” едностранно анулират сметките ни, не става ясно. Но може, при невнимание от ваша страна, някой да ви ги опразни.

Улисани в истерията на предпразничното пазаруване, мисълта за изправността и пълнотата на банковата ви карта е от първостепенна важност, нали? Е, точно сега ли пък има проблем, е първата ви мисъл, след като получите съобщение от горния вид. И го отваряте.

Не го правете!

Предпразнично плъзна и нова мода – при куриер ви чакат нечакани подаръци. Мейлът е supportjar@intranet.enterprisethoughtleaders.com. Вашият Дядо Коледа ви информира: „Вашата пратка…. с товарителница номер BG468545215485  чака доставка. Моля, потвърдете данните за плащане в следната връзка по-долу. Текущият статус на пратката е: На изчакване”.

Кратко, ясно и на добър не само български, но и професионален куриерски език.

Внимавайте обаче да не зарадвате някой друг вместо себе си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст