ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Божанков смята депутати от “Възраждане” за резервно мнозинство на ГЕРБ

Явор Божанков

Подуправителят на НЗОК беше избран с гласовете на “Възраждане” или по-скоро с гласовете на тези от тяхната парламентарна група, които не гласуваха, за да бъде избран. В този случай те бяха някакво резервно мнозинство на ГЕРБ, което е абсолютно недопустимо.

Така депутатът Явор Божанков от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” коментира в интервю за БНТ ситуацията с избора на подуправителя на Националната здравноосигурителна каса – проф. Момчил Мавров. Вчера, на 1 декември, стана известно, че малко преди 17.00 часа той, заедно с управителя на НЗОК Станимир Михайлов, са депозирали оставките си в деловодството на Народното събрание.

Според Божанков на България й предстоят много назначения на регулатори и в известен смисъл те са по-важни от министрите.

“Години наред предстои нашата държава, независимо кой е министър, кой е кмет, да зависи в много отношения от тези регулатори и те не могат да бъдат избрани със “златния пръст” на “Възраждане”, категоричен бе Божанков.

Той добави и че самата кандидатура на проф. Момчил Мавров не е била подходяща и уточни: “Не може човек, срещу когото има тревожна информация и то от органите за сигурност, да бъде назначен на позиция, която управлява 8 милиарда лева от нашия бюджет”.

Той приветства решението за оставките на подуправителя и управителя на НЗОК с думите: “Добре, че на следващия ден те преосмислиха това решение. Важното е сега да заложим този принцип и той да бъде формализиран, за да може в бъдеще да няма такива казуси”.

По отношение на принципите Божанков обърна внимание, че е имало няколко, които са били заложени в отношенията с ГЕРБ-СДС, като един от тях е, когато има кадрово назначение, то да става в рамките на тези, които подкрепят правителството.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст