ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Вашингтон пост”: Унгария няма да подкрепи предложението на ЕС за преговори с Украйна

“Вашингтон пост“ съобщава, че Унгария не би подкрепила никакво предложение на Европейския съюз за започване на преговори с Украйна за членство в общността.

Изданието цигира Гергели Гуляс, който е началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан. Гуляс обявява на пресконференция в Будапеща, че би било твърде преждевременно да се започнат официални преговори с Киев за присъединяване на страната му, опустошена от войната, към Европейския съюз.

Той подчертава и че Унгария няма да даде съгласието си да стартират подобни разговори на предстоящата среща на лидерите на ЕС в средата на декември.

„Предложението е преждевременно и Унгария не може да допринесе за общото решение“, категоричен е Гуляс.

През ноември Европейската комисия препоръча да се започнат преговори с Украйна за членство, но с няколко условия – тя да си реши проблемите в управлението, свързани с корупцията, опасенията за конфликт на интереси и налагането на ограничения на националните малцинства да изучават майчините си езици.

Тъй като за приемането на нова държава в Европейския съюз е необходимо пълното единодушие между всички останали вече приети страни членки, ветото на националиста Орбан ще отекне мощно на международната сцена. Неговото правителство отдавна се противопоставя на лидерите в Украйна – от една страна е яростен противник на санкциите на ЕС срещу Русия, а от друга – гласува против пакетите с финансова помощ за Киев.

Орбан, който е смятан за един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин в Европа, защитава позицията, че ЕС не трябва да започва преговори за членство с една държава, която е във война, и че приемането на Украйна би пренаредило механизмите, по които ЕС разпределя финансовите си средства между всичките страни членки.

Освен това отново през ноември Орбан заяви, че Украйна е на светлинни години от присъединяването си към Евросъюза. Това изказване говори достатъчно, че унгарското правителство ще бъде основната пречка пред реализацията на амбициите на Киев по време на предстоящата среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС в Брюксел, в средата на декември.

Гергели Гуляс също така заяви, че Унгария няма да подкрепи предложените изменения в бюджета на ЕС, част от които се правят с цел да се осигурят 50 милиарда евро (54.5 милиарда долара) под формата на дългосрочна помощ за Киев.

Според Гуляс ЕС „незаконно“ блокира средства от Унгария и заради това правителството на Орбан ще откаже да подкрепи каквито и да било промени в бюджета.

Недоволството на Гуляс е продиктувано от факта, че ЕС замрази милиарди евро, предназначени за Будапеща, заради предполагаеми неуспехи на правителството на Орбан в спазването на основните принципи на ЕС – върховенството на закона и борбата с корупцията.

От “Вашингтон пост” уточняват, че Унгария настоява, че не обвързва проблема със замразените си евросредства с други казуси, но мнозина в Брюксел виждат в нейните предупреждения, че ще наложи вето върху еврочленството на Киев и върху финансовата помощ за Украйна опит за изнудване с цел да получи право отново да разполага с парите си от еврофондовете.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст