ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великобритания, ЕС и САЩ искат по-строго спазване на санкциите срещу Русия

нефт

Обединеното кралство, ЕС и САЩ изпратиха писма до Маршаловите острови, Либерия и Панама с искане да засилят наблюдението на техните кораби, за които се твърди, че може да транспортират руски петрол в заобикаляне на западните санкции. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник.

Според нега, в писмата се съдържат предупреждения за увеличаване на броя на случаите на заобикаляне на ограниченията върху цената на руския петрол и искане трите страни да затегнат контрола върху морския транспорт.

Към момента посолствата на трите държави в САЩ, самите САЩ, Обединеното кралство и ЕС не са дали коментар по този въпрос.

Ембаргото на ЕС върху доставките на петрол по море от Руската федерация влезе в сила на 5 декември 2022 година. Страните от Групата на седемте, ЕС и Австралия въведоха таван на цените за морския руски петрол от 60 долара за барел за техните подчинени кораби и територии. От 5 февруари 2023 г. подобни ограничения започнаха да важат за доставките на петролни продукти от Русия.

Искането е част от мерките за спазване на санкциите, но, от друга страна, въвеждането на тавани на цените на петрола може да доведе до риск от налагане на подобни тавани в други сектори, което би разрушило глобалната пазарна икономика и би застрашило благосъстоянието на милиарди хора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст