ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Курсовете на криптовалутите се покачват в очакване на промени в регулацията

биткойн

На 1 декември курсът на биткойнът актуализира своя 19-месечен връх и достигна 38 800 долара. Според експерти, текущият ръст е свързан с оптимизма на инвеститорите по отношение на забавянето на инфлацията в САЩ и възможното намаляване на основната лихва на ФЕД. Положителната динамика се подкрепя и от предстоящите промени в регулацията на индустрията. През декември биткойнът има шанс да тества нивото от 45 хиляди долара, прогнозират анализатори.

До края на деня валутата загуби известна част стойността си, като падна до 38 200 долара. Други криптовалути също поскъпнаха, макар и с по-умерени темпове. Ethereum (ETH) се повиши с 2.5% и се доближи до границата от 2100 долара. Cardano и Polygon, както и memecoin, включително Dogecoin и Shiba Inu, също участват във възходящата тенденция.

Оптимизмът на инвеститорите по отношение на забавянето на инфлацията в Съединените щати и възможното намаляване на основната лихва на Фед ще тласне рисковите активи, които включват криптовалути и акции, да растат. В допълнение, крипто пазарът очаква растеж в очакване на планирано намаляване на новоиздадените монети в биткойн мрежата. Според експерти, поскъпването на биткойнът може да се дължи на нарастващите технологични трудности при копаене.

Също така, в условията на умора на пазара от продължителната крипто зима, надеждите на инвеститорите се подхранват от предстоящи промени в регулацията на индустрията. Въпреки факта, че затягането на регулацията ще доведе до допълнителни ограничения както за потребителите на криптовалута, така и за бизнеса, като цяло, това е плодородна почва за притока на институционален капитал, посочват анализатори. По-специално оптимизмът на инвеститорите може да бъде продиктуван от възможното одобрение на първия спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в Съединените щати. Има голям дял непрофесионални инвеститори на дребно на крипто пазара, което отчасти се дължи на високата волатилност, тъй като участниците на пазара са по-податливи на емоционални покупки и продажби на активи, отколкото професионалните търговци и инвеститори.

Но, други анализатори обръщат внимание на липсата на значителни отстъпления в движението на цените на биткойнът. А това може да говори за силната му покупателна способност и за това, че пазарът е в начален етап на растеж.

При липса на негативни събития, спад под 35 хиляди долара е малко вероятен, прогнозират експерти.

Истинският проблем за биткойн обаче остава способността му да се закрепи над важното ниво от 38 хил. долара. Историческите данни показват, че цената на биткойнът многократно е преодолявала това ниво, но не за дълго.

През декември, преди Нова година, биткойнът има всички шансове да надхвърли границата от 40 хиляди долара и да се закрепи, както и да тества нивото от 45 хиляди долара, смятат анализатори. Той позволява на биткойнът да продължи да расте през целия декември. Това е така нареченото рали на Дядо Коледа. Възможна е корекция през януари, но като цяло инвеститорите в крипто пазара са пълни с оптимизъм. Но много зависи от регулаторната атмосфера по отношение на криптовалутите в Съединените щати и ако оптимистичните прогнози се сбъднат. Тогава през следващите шест месеца можем да очакваме увеличение на стойността на биткойна и общата капитализация на крипто пазара. 

Експертите обръщат внимание и на това, че когато биткойнът расте, другите криптовалути традиционно растат, много от които дори надминават биткойнът по темпове на растеж.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст