ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хора с увреждания протестираха за по-високи пенсии

Хора с увреждания протестираха в центъра на София с искания за по-високи пенсии и добавки от 1 януари догодина, а не както е заложено в бюджета от 1 юли 2024 година. Те настояваха и пенсията на първа група на инвалидност да стане над 580 лева месечно, предаде репортер на bTV.

Освен това призоваха пенсиите им да се индексират на всеки шест месеца спрямо инфлацията.

Протестиращите се събраха при фонтана пред президентството, а не както бе обявено предварително пред сградата на Министерския съвет, тъй като там не намерили подходящо място за сядане.

Хората с увреждания настояха и за по-добър синхрон между институциите. Причината – в момента ТЕЛК, НОИ и НЕЛК тълкували по различен начин Закона за хората с увреждания, както и Наредбата за медицинска експертиза. Това води до забавяне на процедурите по изплащане на пенсиите за инвалидност.

Протестиращите поискаха скъпите лечения на заболяванията на децата с увреждания да бъдат изцяло поемани от Здравната каса, парите за децата с ТЕЛК да бъдат актуализирани, тъй като това не е правено от повече от три години и не на последно място най-накрая да се прекратят случаите на лошо снабдяване на аптеките с инсулин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст