ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на “Мосад” отзова от Катар екипа, преговарящ по заложническата криза

Давид Барнеа

Ръководителят на израелската разузнавателна служба “Мосад” Давид Барнеа отзова екипа от преговарящи в Катар, по указание на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Причината бе, че преговорите за освобождаването на заложниците, държани в плен в Ивицата Газа от страна на палестинската групировка “Хамас”, стигнаха до задънена улица.

“Терористичната организация “Хамас” не изпълни своята част от споразумението, която предвиждаше освобождаването на всички деца и жени от списъка, който й беше изпратен и одобрен от нея“, се казва в изявление на “Мосад” в платформата “Х” – бившият “Twitter”.

Давид Барнеа, цитиран от АФП, добавя, че екипът му благодари на колегите от Съединените щати и от Египет, както и на министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани за партньорството и за огромните посреднически усилия, благодарение на които стана възможно освобождаването на 84 израелски граждани – жени и деца, както и на 24 чужди граждани. Припомняме, че сред тях бе и жена с български произход.

На 24 ноември Израел и Хамас се споразумяха за четиридневно прекратяване на огъня, по време на което да бъде извършена поетапна размяна на заложници и палестински затворници. По-късно примирието беше удължено, а вчера, 1 декември, израелските отбранителни сили обявиха, че подновяват бойните действия поради провокации от страна на “Хамас”.

Днес, 2 декември, Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че в резултат на подновените бойни действия са загинали 193 души. Данните се съобщават на фона на сериозните, но безуспешни усилия от страна на Катар и Египет, да договорят удължаване на примирието.

The Times of Israel съобщи, че по последни данни “Хамас” все още държи като заложници 136 души, от които 114 мъже, 20 жени и две деца. Десетима от заложниците са на възраст над 75 години, 125 от задържаните са израелски граждани, а 11 души са чужденци.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст