ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков определи града в центъра на магистралите на първа копка на АМ “Русе-Велико Търново”

Премиерът участва в първата копка на Лот 2 на автомагистрала „Русе-Велико Търново“.

По време на церемонията той посочи, че Русе има огромен потенциал, защото е в центъра на магистралите, които кабинетът иска да развие. Градът е неразделна част от разговорите с премиерите на Гърция и Румъния за развитието на регионалната свързаност по оста Юг-Север, добави министър-председателят.
Премиерът изтъкна, че е важно проектът, чиято реализация стартира днес, на 3 декември 2023 г., да бъде изпълнен в максимално кратки срокове, защото е ключов както за България, така и за целия регион.

„За България магистралата „Русе-Велико Търново“ е стъпка към икономическото възраждане на Северна България. Магистралата е с дължина 132 км и днес започваме строителството в един от нейните участъци. Така че след 5 години ще имаме пълноценна свързаност в Северна България“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той даде повече детайли по процеса на строителство на обекта. За 8-километровия участък, който днес се открива, проектът е одобрен, като е издадено и разрешение за строеж. Средствата в бюджета са предвидени. Отделно по програма „Транспорт и транспортна свързаност“ екипът на министър Цеков разчитат на 1.8 млрд. лева. До април следващата година се очаква предаването на проектите за цялото 75-километрово трасе в участъка между град Русе и град Бяла.

В началото на следващата година ще бъде обявена обществена поръчка и за последния – трети участък, който трябва да свърже магистралата между град Бяла и Велико Търново, т.е до град Дебелец. През 2024 г. ще се обяви и обществена поръчка за проектиране на доизграждането на магистралното трасе в направлението Велико Търново до магистрала „Марица“.
Регионалният министър Андрей Цеков уточни още, че в бюджета за 2024 г. са планирани средства за проектиране на скоростни пътища в региона – скоростен път между Свищов и новата магистрала „Русе – Велико Търново“, от Русе към Шумен, от Силистра към Шумен, скоростен път Силистра-Добрич-Варна.

„Средствата са заложени в бюджета за следващата година. Проектирането се надяваме да започне през следващата година, така че в един средносрочен план да бъде обновена цялата първокласна пътна мрежа в региона“, обясни министърът част от плановете на АПИ за развитие на пътната мрежа в Североизточна България.
Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132.84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново.

Вторият лот на магистралата, на който беше направена първа копка днес, представлява обход на град Бяла, като общата дължина на трасето е 35.4 километра.

Изграждането ще започне в 7.9-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени са отчужденията на земите и е издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Проектът за изграждането на Лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 година.
В церемонията днес участваха също областни управители, народни представители и кметове от региона, съобщата още от пресцентъра на Министерския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст