ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва изграждането на автомагистрала “Русе – Велико Търново”

Изграждането на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ започва на 3 декември 2023 година.

Символичната първа копка на АМ „Русе – Велико Търново“ ще е днес, от 12:00 часа в близост до път II-54 Бяла – Ценово. Мястото на церемонията е на около 1.5 км след ж. п. прелеза на Гара Бяла, пътувайки от Бяла към Ценово.

На символичната първа копка на обекта от страна на правителството ще присъстват министър-председателят академик Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

На събитието ще присъстват още зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново – Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132.84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. Изграждането й ще започне в 7.9-километрова отсечка /от км 61+140 до км 69+040/, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи (инженеринг) на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35.4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД „АМ Русе Търново“. Стойността на договора без ДДС е 660 425 563.84 лева. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Лидер консулт“. Стойността на договора без ДДС е 10 823 936.25 лева.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“ – от Русе до Бяла /от 0+400 до км 40+640/ и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 година.

Автомагистралата „Русе – Велико Търново“ ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока проход „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст