ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Милиардерът Брансън вече не възнамерява да инвестира във Virgin Galactic

брансън

Милиардерът Ричард Брансън не възнамерява да инвестира допълнителни средства в основаната от него компания Virgin Galactic, която извършва суборбитални търговски полети. Това заяви той в интервю за Financial Times.

„След COVID-19 не сме затрупани с пари, а Virgin Galactic има около 1 милиард долара. Така че трябва да има достатъчно пари, за да се справи сама със задачата“, коментира предприемачът, добавяйки, че продължава да се интересува от компанията , което според него е показало жизнеспособността на използваните технологии.

По-рано от Virgin Galactic обявиха, че от следващата година за 18 месеца ще спре търговските полети и ще се съсредоточи върху разработването на нов космически кораб Delta, който трябва да замени Unity. Последният е направил 10 успешни полета от 2018 г. насам и може да извърши още един или два в началото на 2024 година. 

Въпреки факта, че пътниците плащат 450 хиляди долара за билет, компанията остава нерентабилна. Както отбелязва Financial Times, въпреки твърденията на Virgin Galactic, че разполага с достатъчно пари, за да продължи да работи до 2026 г., нейното ръководство може да се опита да привлече допълнителни инвестиции през 2025 година.

Virgin Galactic е основана от Брансън през 2004 г., но едва това лято постигна целта си от един търговски полет на месец. Космическите кораби Virgin Galactic се издигат на височина 15 км от самолета-носител, след което самостоятелно достигат височина 80.45 км, която според класификацията на ВВС на САЩ е границата на космоса. Това е под линията на Карман (100 км), където започват космическите полети, според класификацията на Fédération Aéronautique Internationale. Екипажът на кораба се чувства безтегловен за няколко минути.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст