ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-големият ръст в бюджета за здраве за 2024 г. е за профилактика, обяви заместник-министър

Най-голямото увеличение в бюджета за здраве догодина ще бъде за извънболничната помощ – и за първичната, и за специализираната, съобщи пред БНР Михаил Околийски, който е заместник-министър на здравето и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

В рамките на годишния профилактичен преглед сме предвидили много по-богат пакет от изследвания, които да проверят здравния статус на всеки. Ако има някакви наченки на заболяване, те да бъдат хванати в най-ранна фаза и човекът да бъде лекуван. Предвидили сме и биомаркерите при онкологичните лечения, защото до този момент те не се финансираха от Здравната каса, добави Околийски.

Той посочи, че, за съжаление, у нас едва една трета от българите ходят на профилактичен преглед и заради това се предвиждат специален календар, по който пациентите да се ориентират кога къде да отидат.

Неходенето на профилактични прегледи намалява шансовете на пациентите с онкологични заболявания да се справят с болестта – те търсят медицинска помощ не в началото, а когато са вече в трети, четвърти стадий на болестта. Околийски даде пример със свой приятел, който много преди да му открият раковото заболяване се оплаквал от болки, но не отишъл на лекар, а си предписвал самолечение – почивка и каране на сърф – докато накрая загубил битката за живота си.

По повод горещата тема на седмицата – оставките на управителя и подуправителя на НЗОК – Михаил Околийски, който е и председател на Надзорния съвет на Здравната каса, посочи, че шефът й Станимир Михайлов е бил пожертван и че това няма да се отрази добре на здравната система.

“Управителят на НЗОК, който беше избран, беше смислен и сериозен човек. С него работехме много добре в надзора на здравната каса и сега този човек ще трябва да се оттегли. Трудно ми е да разбера логиката – защо ако нещо работи, трябва да бъде спряно или съсипано”, съжали Околийски.

Припомняме, че Станимир Михайлов обяви, че ще се оттегли от поста по настояване на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които освен неговата оставка поискаха и тази на наскоро избрания подуправител на НЗОК – проф. Момчил Мавров. Чрез настояването си за оставките двете парламентарни групи заявиха, че по този начин уреждат споровете си около ръководството на Здравната каса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст