ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ДСБ – с равносметка от местните избори и с поглед към тези за Европарламент

Изпълнителният съвет на “Демократи за силна България” – формацията, която е коалиционен партньор в “Демократична България”, направи своята равносметка за местните избори и начерта бъдещите приоритети на формацията.

На първо място от ДСБ, чийто председател от 2017 г. е Атанас Атанасов, изказват своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори за коалицията ПП-ДБ и в частност за подкрепата за кандидатите на “Демократи за силна България”. Те оценяват резултатите от изборите като задоволителни на национално ниво и като добри в големите градски центрове.

Дават си ясна сметка за пропуснатите възможности в някои от тях и анализират причините. В същото време отчитат сериозен брой политически пробиви в множество малки общини и общо увеличаване на резултатите на Демократична България, сравнено с тези през 2019 година.

На второ място от ДСБ категорично заявяват своята трайна подкрепа за кабинета Денков-Габриел, определяйки го като избор без разумна политическа алтернатива. Те са категорични, че “Демократи за силна България” са заели държавническа позиция за създаване на стабилна централна власт, чрез настоящото правителство за постигане на високите национални цели – съдебна реформа, влизането в Шенгенското пространство и Еврозоната.

Те уточняват, че за тях са ключови реформите, които създават предпоставки за ускорено икономическо развитие и за достигане на средноевропейски стандарт на живот и тъкмо затова участват в мнозинството в Народното събрание. Едновременно с това обаче от ДСБ са категорични, че оценките им за управленските практики на ГЕРБ и ДПС през последните 14 години остават непроменени.

Освен това подчертават, че претенциите за влияние на ДПС върху мнозинството и политиката на кабинета Денков-Габриел се дължат изцяло на договорката между ГЕРБ и ДПС, която е била особено видима и на местните избори.

На трето място от ДСБ посочват, че пред българския парламент стоят три големи предизвикателства: приемането на Закона за държавния бюджет; приемането на промени в Конституцията като първа стъпка от реформата на съдебната система и потвърждаване на начертания план пред правителството и след ротацията в кабинета “Денков-Габриел”.

По отношение на приемането на Закона за държавния бюджет от ДСБ посочват, че чрез Закона за държавния бюджет правителството трябва да проведе по-смели реформи в държавата, насочени към рязко намаляване на публичните разходи за издръжка и за администрация, в името на стимулирането на бизнесите, които дават добавена стойност на българската икономика.

Заявяват, че между първо и второ четене народните представители на ДСБ ще бъдат гарант против разточителство на публичните разходи, защото виждат, че качеството на живот на българските граждани може да се подобри през силна икономика и бърз икономически растеж, а не през големи публични разходи. Те определят като национално безотговорни заплахите на президента Румен Радев да наложи вето върху държавния бюджет, като посочват, че това би било прецедент, при който държавният глава се налага над волята на Народното събрание.

Във връзка с промените в Конституцията от ДСБ заявяват, че за тях стои като незаобиколим въпрос безконтролната власт на служебните кабинети, която превръща държавата за неопределен период от време в квазипрезидентска република. Заради това те ще настояват за приемането на промени, които да доведат до реформа на института на служебното правителство, като се въведат гаранции, че служебните кабинети няма да превземат властта в държавата, а ще правят преход при разрешаване на политическа криза.
Накрая от ДСБ подчертават важността на следващите избори за членове на Европейския парламент. Те посочват, че има риск тези изборите за евродепутати да се превърнат в пропагандна кампания срещу членството на България в Европейския съюз.
От друга страна възлагат на Националното ръководство на ДСБ да започне незабавно преговори с партиите от коалицията “Демократична България” и от широката коалиция ПП-ДБ за уточняване на коалиционния формат на явяване на изборите за европарламент и за прозрачен процес за номинация и подреждане на общите листи с цел излъчване на най-голямата българска делегация в Европейския парламент.

От ДСБ в заключение посочват, че съзнават важността от консолидиране на демократичната общност, добавят и че е необходимо обединяване в дясното пространство около Демократична България като водещ политически субект, като виждат реализирането на този процес през по-дълбока консолидация в самата “Демократична България”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст