ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От “Жар театър” обясниха какво значат куклите им от тържеството с Коледната елха в София

След като в социалните мрежи се появиха многобройни критични коментари по повод светлинните кукли, участвали в откриването на Коледната елха на 1 декември 2023 година в центъра на София, от мим-формацията “Жар театър”, режисирали образите, обясниха тяхното значение, пояснявайки, че до този момент те са използвани многократно.

Светещите бели птици са играли на повече от 10 големи международни фестивала в България и в чужбина и винаги са се радвали на топъл прием и успех, твърдят от “Жар театър”.

Светещото конче – с подобни светещи коне през 2019 г. била открита Европейската столица на културата в Матера – Италия. Конете били акцент в програмата, радвали се на голямо одобрение и успех и дълго се говорело за тях. От “Жар театър” посочват, че техните коне са играли с голям успех на 4 големи международни фестивала спектакъла “Нощта на белите коне”.

Голямата женска фигура от “Жар театър” са нарекли Благославящата. Тя е в бяло, светлосиньо и сребристо и също е била част от техните спектакли, “играла” е много успешно не само в София, но и на фестивали в България и Румъния.

От “Жар театър” признават, че при други свои прояви тя е с бял воал, изпъстрен с цветя, а сега е покрита само със светлосиньо и сребристо заради по-студената и сурова зимата. Алените й бузи и устни загатвали за живота, който се криел в нея и ще разцъфти през пролетта.

Белите персонажи, играещи със светлинни уреди, били младежи, които се занимават с изкуство в свободното си време.
За огненото представление от “Жар театър” посочват, че това е кратка огнена миниатюра (огнена мимо-драма), в която мрачното, злото, е изгонено, за да даде път на Новото, на духа и стремежа към свобода, полет и Рождество.

В заключение от “Жар театър” поясняват, че са далеч от идеята, че могат да се харесат на всеки вкус, но имат не малко признание както в България, така и по света.

Винаги сме смятали, че изкуството и образованието не трябва да се политизират, че те трябва да обслужват духовни, а не политически или други цели“, подчертават от “Жар театър”. Така те сякаш се опитват да омаловажат многобройните критики срещу куклите им, смятайки ги за обслужващи политически интереси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст