ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Васил Терзиев се отчете за третата си работна седмица

Вяра Тодева, Васил Терзиев по повод решението на Вяра Тодева

От 26 ноември до 3 декември на площадката “Хан Богров” за компостиране на зелени отпадъци са извозени и депонирани 758 тона клони и дървен материал. По време на интензивните снеговалежи за три дни бяха получени близо пет пъти повече сигнали за паднали клони и дървета, отколкото за цялата 2022 година.

Това съобщи кметът на София Васил Терзиев, който направи станалия традиционен седмичен отчет, публикуван на „Фейсбук“ страницата му.

Терзиев посочи, че тази събота и неделя над 30 екипа на Столичната община и сметопочистващите фирми са работили без прекъсване, за да разчистят пораженията във всички квартали на града след интензивния снеговалеж. 

Градоначалникът обясни и че Централната градска част, основните транспортни коридори и трасетата на градския транспорт са почистени. Също така приключва работата и в парковете в София. “Южен парк” 3 и “Борисовата градина” са обезопасени, извозването на клони там ще продължи и в през следващите дни. По думите му забавяне има само в район “Илинден”. 

Кметът припомни, че започва дългоочакваното разширение на третата линия на метрото. Новата отсечка ще минава през кв. “Слатина” и ще стига до “Цариградско шосе”. С нея се очаква трафикът да бъде намален с около 8800 автомобила дневно, а качеството на въздуха в района да се подобри значително.
Терзиев обърна внимание и че през изминалата седмица е назначил временно изпълняващ длъжността директор на общинското предприятие “Столично предприятие за третиране на отпадъци” (СПТО). Николай Савов поема управлението, след като миналата седмица общината се раздели с досегашния директор поради установени недобри управленски методи и практики.

Кметът коментира и че уличното осветление в София е било тема на срещата му със Столичния инспекторат, представители на Дирекциите “Аварийна помощ и превенция”, “Транспорт” и изпълнителния директор на “Улично осветление”. Той обясни, че им е възложил да направят справка за всички неработещи лампи и да съставят план за действие за по-добро осветление в София. Терзиев отбеляза и че са обсъдили как да подобрят и системата за подаване и реагиране на сигнали за неработещи улични лампи.

Васил Терзиев посочи, че заместник-кметът в направление “Зелена система, екология и земеползване” е свикал среща с временно изпълняващия длъжността директор на “Екоравновесие”, депутати, общински съветници, неправителствени организации, представители на Българската академия по безопасност на храните. Поводът е сигнали от граждани и репортажи за лошите условия за безстопанствените животни в общинската клиника и в един от приютите.

Кметът е поискал и от всички фирми, които участват в почистването на града от клони и дървета, всекидневно да изготвят и предават доклади какво е свършено във всеки един район на столицата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст