ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 4 декември 2023 г.

злато

Златото се изкачи до нова рекордна цена

Златото се изстреля над предишната рекордно висока котировка, достигната в разгара на пандемията през 2020-а, заради растящите очаквания за орязване на американските лихвени проценти още в началото на идната година, въпреки опитите на Федералния резерв да тушира пазарния оптимизъм. Скъпоценният метал за незабавна доставка поскъпна с над 3% в ранната сутрешна търговия на 4 декември, надхвърляйки рекордните 2074.88 щ. долара за тройунция от 7 август 2020-а, след което загуби част от спечеленото. Златните фючърсни контракти за доставка през февруари 2024-а също регистрираха нов рекорд и се подготвят да атакуват 2100 долара за тройунция.

Златният възход, който е в ход от началото на октомври, се ускори на 1 декември от коментарите на шефа на щатската централна банка Джеръм Пауъл, че паричната политика е “дълбоко в рестриктивна територия”.

“Ел Би Булгарикум” и “Мейджи” ще създадат изследователска лаборатория

За нас е важно партньорството ни не само да продължи да популяризира българското кисело мляко на пазарите в Япония и азиатския регион, но и да успеем да доразвием съвместните изследвания между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“. Партньорството между двете компании е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в Токио, където в централата на японската корпорация беше официално отбелязана 50-годишнината от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.

Сътрудничеството между българската държава и „Мейджи“ стартира през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на сътрудничеството българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95% от японците.

Ще има повече практически задачи на Националното външно оценяване

Много повече практически и междупредметни задачи ще има още от тази година на изпитите за Националното външно оценяване на учениците, които завършват 10. клас. От следващата учебна година за първи път подобен формат изпит ще се проведе и за децата от 4. клас. Учениците, които в момента са в 5. клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на изцяло нов формат за изпита след 7. клас през 2025/2026 година. Това обяви министърът на образованието и науката Галин Цоков на брифинг в МОН, на който бяха представени мерки за промени в училищното образование.

“Знаем колко важен е изпитът след седми клас. Затова искаме да дадем време за пренастройване на системата и да се помогне децата да бъдат ефективно подготвени за новия формат“, каза министърът. Той акцентира и върху мерките, които се взимат, за да се променят учебните програми и да се изработи визия за изцяло нови, за да може образованието да подготвя хора с компетентности и умения за живота.

Франция поведе на Германия с 1:0 в битката за оцеляването на ядрената енергетика

Ако не глобални ангажименти и конкретни цели за борбата срещу климатичните промени, на международната среща COP28 в Дубай алианс от 22 държави, сред които и България, успя да се наложи и да постигне споразумение за утрояване на ядрените мощности до 2050 година.

Този акт е победа с „туш“ за за Франция, която през последните 10-12 месеца активно лобира не само за „вкарване“ на ядрената енергия в зелените планове на ЕС, но и за финансирането й от еврофондове за енергиен преход.

Ролята на губещия се падна на Германия и Австрия, за които ядрената енергетика продължава да е реална опасност, а не част от решението на проблема с климатичните промени.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Портних за замърсяването на Варненското езеро

Варненското езеро

Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са трима души, сред които е и бившият кмет на Варна – Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води, с което са нанесени вреди на околната среда. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева. На бившия кмет на града е повдигнато и обвинение в качеството му на длъжностно лице, като от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст