ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Наблюдава се намаление на цените на основните храни с 10%, заяви Ивайло Шотев

Парламент Ивайло Шотев

“Целта на инициативата “Достъпно за вас” е да даде възможно най-ниските цени, фокусът е върху малката потребителска кошница. Започнахме с около 200 обекта, в момента те са над 400. Наблюдаваме намаление на цените на основните храни с около 10%. За някои сезонни стоки, например зелето, има и до 50% намаление.” Това заяви пред NOVA NEWS заместник-министърът на икономиката Ивайло Шотев.

“Ние не търсим възможно най-ниската цена да бъде за сметка на качеството и съответно – на здравето на българския потребител”, увери Шотев. Той уточни, че това е записано и в споразумението с участниците в инициативата. Според зам.-министъра към днешна дата “Достъпно за вас” дава резултати. “Ако продължи да дава резултатите, които очакваме, инициативата ще бъде продължена и занапред”, добави зам.-министърът.

Според Шотев има обръщане на тенденцията в инфлацията. “Основният натиск беше в края на 2021 година и началото на 2022-ра, когато наблюдавахме шоково поскъпване, в момента тенденцията е обърната – инфлацията продължава да намалява”, посочи той. И поясни, че една от основните задръжки на големите вериги да се включат в инициативата са били свързани с Комисията за защита на конкуренцията. “Продължаваме разговорите, за да осигурим най-голям мащаб на инициативата”, допълни зам.-министърът.

По думите му е абсолютно реалистична инфлацията от 4,8%, заложена в бюджета от Министерството на финансите. „За мен е висока, но значително по-ниска от това, което беше досега”, каза Шотев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст